Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Videor på misstänkta krigsbrott sprids på sociala medier

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland och Ukraina anklagar varandra för krigsbrott sedan videoklipp, som uppges visa delar av ett förlopp som slutar med att en grupp ryska soldater dödats, spridits på nätet. Båda kan i teorin ha gjort sig skyldiga, men det går inte att avgöra utifrån klippen, enligt Jann Kleffner, expert på internationell rätt.

Videoklipp, vars äkthet har verifierats av The New York Times, som just nu sprids på sociala medier visar vad som händer innan och efter att en grupp ryska soldater skjuts ihjäl på nära håll. Exakt vad som har skett, och om det faktiskt rör sig om ryska soldater, är dock oklart.

I ett av klippen syns det hur flera soldater lämnar en byggnad och sedan lägger sig ned på mage för att visa att de ger upp. Plötsligt kommer en beväpnad person ut ur byggnaden och öppnar eld. Kort därefter bryts klippet. På flygbilder tagna senare ligger samtliga soldater döda på marken.

Kriget i Ukraina

– Det verkar som att de flesta har skjutits i huvudet, säger Rohini Haar, rådgivare för organisationen Läkare för mänskliga rättigheter, till The New York Times, som har analyserat videomaterialet.

Enligt tidningen ska händelsen ha ägt rum i byn Makiivka i Luhanskregionen i mitten av november.

Eventuellt krigsbrott

Jann Kleffner, professor i internationell rätt vid Försvarshögskolan, understryker att det krävs en opartisk utredning av händelsen.

Med det sagt pekar han på två tänkbara scenarior i vilka ett krigsbrott har begåtts. Det första scenariot utgår från Ukrainas förklaring: att en rysk soldat först låtsades kapitulera för att sedan börja skjuta skarpt.

– Då har det begåtts ett krigsbrott från ryskt håll. Att bryta mot förbudet mot förrädiskt förfarande, det vill säga att man gör någonting som inger förtroende hos motståndaren och sedan börjar skjuta, är ett krigsbrott.

Det ger förvisso ingen rätt till självförsvar mot de misstänkt ryska soldaterna som redan ligger ned på marken, fortsätter han.

– Då pratar vi om ett annat scenario, nämligen att de ryska soldaterna har avrättats av ukrainska styrkor. Att avrätta krigsfångar är tydligt förbjudet och även ett krigsbrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet