Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Viktoria Obidina togs till fånga, torterades och tvingades medverka i en rysk propagandakanal. Efter 156 dagar i ett ökänt fängelse väcktes plötsligt ett hopp. Foto: Lars Lyrefelt/SVT

Hon togs som krigsfånge i Mariupol

Uppdaterad
Publicerad

Viktoria Obidina togs som krigsfånge under striderna i Mariupol och tvingades ställa upp i rysk propaganda-tv.

– Det började med misshandel. Sen sa de åt mig att sminka mig och fixa till mig. När jag inte sa det de ville att jag skulle säga slog de mig på revbenen och fortsatte att filma det de ville ha, berättar hon.

Några veckor efter den ryska invasionen av Ukraina skickades militärsjuksköterskan Viktoria Obidina till stålverket Azovstal i Mariupol med uppdraget att hjälpa skadade soldater.

Stålverket kom att bli det sista fästet för motstånd i hamnstaden som bit för bit raserades av ryska flygbomber. De invånare som var kvar sökte skydd i tunnlar under verket och i två månader bodde Viktoria Obidina och hennes fyraåriga dotter Alisa i en bunker under Azovstal.

Tortyr på polisstation

I mitten av maj tvingades de ukrainska styrkorna ge upp och lämna stålverket. Ryska soldater sorterade ut dem som deltagit i det ukrainska motståndet och Viktoria Obidinia förstod snart att hon skulle bli krigsfånge. När hon hörde att dottern skulle skickas till ett ryskt barnhem lyckades hon smyga in flickan på en konvoj för civila som Röda korset ordnat ut ur staden.

Själv fördes hon till en polisstation där hon förhördes och utsattes för tortyr.

– De slog mig på huvudet, tog stryptag, slog mig på revbenen och på benen. Överallt utom i ansiktet, så att det inte skulle synas.

Hon tvingades också ställa upp på en intervju för en rysk propgandakanal och säga att hon behandlats väl.

Fördes till ökänt fängelse

Hon forslades runt mellan olika ryska straffkolonier innan hon hamnade på det ökända fängelset i Olenivka. Där tvingades hon och hennes kvinnliga medfångar höra på när männen från Azovstal torterades.

– Det var män som jag tjänstgjort med och som hade skyddat mig. Jag kunde inte göra någonting, bara lyssna, säger Viktoria Obidina.

Den 29 juli dödades över 50 krigsfångar från Azovstal i en stor explosion på fängelset i Oljonivka. Enligt Ryssland låg Ukraina bakom attacken, men FN misstänker att Ryssland genomfört explosionen i syfte att utplåna spåren av krigsbrott. Även Viktoria Obidina tror att händelsen var planerad.

– De stängde matluckorna och sa åt oss att vara tysta. Vi trodde att de skulle skjuta oss, säger hon.

Efter 156 dagar i fångenskap släpptes Viktoria Obidina i en fångutväxling med 108 kvinnor från Azovstal i utbyte mot fängslade ryska soldater. Hon fick veta att hennes dotter, som hunnit fylla fem, befann sig i säkerhet i Polen.

I dag har Viktoria Obidina kunnat återförenas med sin dotter.

Viktoria Obidinia kunnat återförenas med sin femåriga dotter. Foto: Privat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.