Zoobesökare tittar på två afrikanska elefanter i Milwaukee, USA. Arkivbild. Foto: Carrie Antlfinger/AP/TT

Vilda elefanter på zoo kan förbjudas helt

Uppdaterad
Publicerad

Afrikanska elefanter ska inte längre få fångas i det vilda och skickas till djurparker och cirkusar runt om i världen.

Beslutet om handelsförbudet togs under den internationella artskyddskonventionen Cites konferens i schweiziska Genève. Debatten var hetlevrad och omröstningen jämn, och förbudet fick mjukas upp något för att till slut kunna röstas igenom under söndagen.

Nu kommer den afrikanska elefanten enbart kunna handlas med för att hålla dem i viltreservat i djurens naturliga habitat – men i ”exceptionella fall” kommer de att få förflyttas i syfte att bevara arten.

Lövin: ”Väldigt glad”

Miljöminister Isabella Lövin (MP) välkomnar dagens besked.

”Jag är väldigt glad över beslutet och att man också kunde enas om de ändringar som Sverige drev på mötet. Vi ville att det skulle finnas säkerhetsmekanismer som förhindrade att vilda elefanter flyttas inom det fria till platser där tjuvjakt förekom, att djur som redan bor i fångenskap ska flyttas om de far illa och att djur vid exceptionella fall ska kunna flyttas från det vilda om det är för att stärka artens fortlevnad”, skriver hon på Facebook.

”Ett stort steg framåt”

Totalt 46 medlemsländer stod bakom förslaget för att begränsa försäljningen av vilda elefanter, enligt Iris Ho, specialist på den ideella djurrättsorganisationen Humane Society International.

– Det är ett stort steg framåt, säger hon till Bloomberg.

Vill inte ha ett förbud

Botswana och Zimbabwe uppger båda att de har för många elefanter och vill att Cites ska lossa lite på reglerna. I de två länderna bor det sammanlagt över 200 000 stycken afrikanska elefanter, enligt Bloomberg. Framförallt var det Zimbabwe som motsatte sig förbudet, som sedan 2012 fångat och exporterat över 100 elefantungar till kinesiska djurparker, enligt Humane Society International.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.