Våldsamma upplopp mot Trump i Portland

Uppdaterad
Publicerad

I Portland har en anti-trump-manifestation urartat i våldsamt upplopp. Förstörda bilar och föremål som kastas mot polisen. De omfattande protesterna runt om i USA mot den nyvalde Donald Trump är inne på dygn tre.

Omkring 4.000 människor gav sig på torsdagkvällen lokal tid ut på gatorna i Portland, Oregon, för att protestera mot resultatet i presidentvalet. Men det som började fredligt togs efter ett tag över av våldsamma aktivister. Byggnader har vandaliserats, föremål har kastats mot polisen och en bilhandel har förstörts, skriver den lokala nyhetssajten KGW.

Knallskott och pepparspray

På grund av ”omfattande kriminellt och farligt beteende”  betraktar polisen protesterna i Portland som upplopp. Tv-bilder visar hur polisen använder knallskott och gummikulor  för att skingra de våldsamma demonstranterna som springer runt och skriker, bränner sopor, krossar fönster och sparkar på bilar. Vissa är beväpnade med basebollträn och andra tillhyggen och kravallutrustad polis har fått smällare och andra föremål kastade mot sig.

Via högtalare beordrar man aktivisterna att ge sig av, annars kommer de att bli arresterade. Det finns också uppgifter om att polisen tidigare satt in någon form av tårgas, men enligt polisen rör det sig om pepparpray.

Flera gripna

Många hörsammade uppmaningen, men omkring 1.500 personer vägrade att lyda. Av dessa bedöms dock bara ett fåtal vara våldsamma, resten står och ser på eller filmar. Enligt polisen har  26 aktivister gripits. Polisen trodde att upploppen klingat av, men enligt lokala medier tog det hela ny fart vid tiotiden svensk tid, då demonstanterna drog söderut genom staden mot universitetet.

Fredliga demonstranter har förgäves försökt få våldsverkarna att sluta. Det är osäkert om någon skadats men ett antal privatpersoner har råkat illa ut när deras bilar blivit omringade av upploppsmakarna. Även tv-team har blivit attackerade.

Protester över hela landet

Även i Colorado har aktivister orsakat problem. Utanför Denver blockerade de en större väg och stoppade all trafiken under en halvtimme. Protester har också ägt rum i huvudstaden Washington, New York, Baltimore, Philadelphia, Des Moines och Minneapolis. På västkusten hållits demonstrationer i Los Angeles, San Francisco och Oakland. Dock inte så våldamma som i Portland.

Polisen har satt upp säkerhetsstängsel runt Trumps nyinvigda hotell i Washington, inte långt från Vita huset, och avskärmat Trump Tower på Manhattan med betongblock.

Aktivistmarsch och namninsamling

Omkring hundra personer tågade på torsdagen från Vita huset, där Trump träffade president Barack Obama, till hotellet Trump International och skrek slagorden ”love trumps hate” (kärlek övertrumfar hat).

– Den här generationen förtjänar bättre än Donald Trump, sade 17-åriga Lily Morton, som demonstrerade med klasskamrater från sin gymnasieskola, till Reuters.

–Queerpersoner, svarta, kvinnor, flickor, alla som kommer att påverkas av det här, vi måste protestera för att hjälpa dem.

Ytterligare protester planeras, många med hjälp av sociala medier under #NOTMYPRESIDENT. Det pågår även en namninsamling på nätet som har mer än två miljoner underteckningar. I denna uppmanas elektorerna från delstaterna som Trump vunnit att lägga sina röster på Clinton i stället vid omröstningen i december.

”Bortskämda lipsillar”

Rudy Giuliani, New Yorks tidigare borgmästare som kampanjat intensivt för Trump, kallar demonstranterna en ”bunt bortskämda lipsillar”, i en intervju med Fox News.

– Ge mig ett år och jag är övertygad om att du kommer leva i ett mycket bättre land än du gör i dag, sade Guiliani.

På sociala medier har Trump-anhängare reagerat starkt på de våldsamma manifestationerna och kallat aktivisterna för ”dåliga förlorare”. Några motdemonstrationer har dock inte förekommit.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.