Den nordkoreanska hejarklacken – så går uttagningen till

Uppdaterad
Publicerad

OS i Pyeongchang i Sydkorea är slut för den här gången. Men under spelens gång har ett trupp nordkoreanska kvinnor väckt stor uppmärksamhet. Det är Nordkoreas hejarklack med 229 kvinnor.

Bilder av hur de hejat på sina landsmän iförda matchande kläder har fått stor viral spridning. I klippen går det att se hur hejarklacken sjunger folksånger, klappar taktfast, ler mot publiken och dansar synkroniserat.

Vilka är kvinnorna i hejarklacken?

Informationen om hejarklacken är knapphändig. Det beror på att kvinnorna inte har tillåtelse att tala med journalister eller någon annan utanför gruppen. Flickorna övervakas 24 timmar om dygnet och har upplysts hur det kan få konsekvenserna för deras familjer i hemlandet om de skulle få för sig att hoppa av i Sydkorea. Det får inte heller berätta om sina resor när det kommer hem till Nordkorea igen, enligt nyhetskanalen CNN.

Så går uttagningen till

Men den avhoppade nordkoreanska kvinnan, Han Seo-hee har berättat för tidningen New York Times att det var svårt att bli uttagen när hon värvades till nationens hejarklack. Enligt henne var det som avgjorde, utseende, familjeband, och hur lojala de var till regimen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.