Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s Carl Fridh Kleberg om hur man kan tolka Putins uttalanden Foto: SVT

”Vill ge en bild av ett Ryssland som luras av väst”

Uppdaterad
Publicerad

Intervjun med Tucker Carlson blev till stor del en förvriden historielektion om Rysslands historia. Och när presidenten vände sig till väst var det med ett tydligt budskap.

– Han vill säga: 'Sluta beväpna Ukraina, då tar det här kriget slut', säger SVT:s utrikesreporter Carl Fridh Kleberg.

Den två timmar långa intervjun som publicerades under natten bjöd på få överraskningar. Putin inledde med att tala i 40 minuter om Rysslands historia – så som Putin ser på den.

– Det som målas upp är en sorts naturordning där Ryssland och Ukraina hör ihop. Ukraina beskrivs som en plats som varit föremål för dragkamper mellan stormakter men som ytterst står närmast Ryssland, säger Carl Fridh Kleberg i SVT:s Morgonstudion.

Kriget i Ukraina

Förnekar planer på utökade strider

Putin beskriver Ryssland som ett land med fredliga intentioner – som gång på gång blir lurade av väst. Att Kreml skulle vara intresserad av att attackera länder som Lettland och Polen förnekades bestämt av Putin.

– Varför skulle vi? Vi har inget intresse av det, säger han i intervjun.

Vill stoppa vapenleveranser från väst

Putin passade också på att rikta ett finger mot väst, som han menar eldar på kriget i Ukraina med vapenleveranser till landets armé.

– Det är det centrala. Han vill tala till Tucker Carlsons publik och säga: Sluta beväpna och stötta Ukraina. Då kommer det här kriget ta slut bums. Naturligtvis blir det då på Rysslands villkor.

Än är det oklart vilka effekter intervjun kan ge. Klart är att både Tucker Carlson och Putin lär vinna fördelar.

– För Carlson har det effekten att han kommer att tjäna mycket pengar och höja sin profil. För Ryssland är det ett bra tillfälle att få fram sin syn, säger Carl Fridh Kleberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet