Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
USA skrattar åt ryktet som sprids på sociala medier: ”Han får verkligen inte tillbaka det” Foto: SERGEI KARPUKHIN/SPUTNIK/KREMLIN POOL

Vill Putin ha tillbaka Alaska?

Uppdaterad
Publicerad

På sociala medier sprids rykten om att Vladimir Putin vill ta tillbaka Alaska från USA. Den ryska presidenten ska till och med ha skrivit under en order om att försäljningen av delstaten ska ogiltigförklaras.

Är det verkligen sant?

Nej, är förstås svaret.

Under förra veckan ska Vladimir Putin däremot ha skrivit under ett dekret som handlar om förvaltningen av Rysslands egendom utomlands.

Det tolkades på flera håll som att köpet av Alaska år 1867 skulle ogiltigförklaras – trots att delstaten inte ska vara nämnd i dekretet.

Men ryktet spreds ändå. Det amerikanska utrikesdepartementet fick frågor om det under en presskonferens. Därtill gick den tidigare ryska presidenten Dmitrij Medvedev ut på X och skrev ironiskt att krig nu är oundvikligt.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.