Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Två personer har gripits misstänkta för att ha grävt ett stort hål i kinesiska muren. Se hålet i klippet. Foto: Youyu Police via AP/Martina Holmberg/TT

Ville ta genväg till jobbet – grävde hål i kinesiska muren

Uppdaterad
Publicerad

Två byggnadsarbetare i Kina har gripits misstänkta för att ha grävt ett stort hål i den kinesiska muren. Anledningen? De villa ha en genväg till jobbet och närmre till närliggande städer. 

I den nordliga provinsen Shanxi, sex timmar från Beijing, har kinesisk polis gjort ett märkligt fynd. Någon har grävt ett stort hål i ett av världens mest kända kulturarv: den kinesiska muren.  

Där det tidigare funnits en mur visar nu bilder från kinesisk tv istället en bred väg och ett stort glapp. I vägen syns djupa spår efter byggmaskineri. När lokal polis följde spåren fann man snabbt två misstänkta, en 38-årig man och en 55-årig kvinna som jobbar som byggnadsarbetare i provinsen.

De misstänkta har erkänt att det faktiskt är de som ligger bakom hålet och har förklarat det med att man velat skapa en “genväg till jobbet” och närliggande regioner.

Inte första gången muren vandaliseras

Sedan 1987 är byggnadsverket listat som världsarv av Unesco. Men det har inte skyddat muren från vandalism. Senast i juni greps en man för att ha ristat in tecken på muren och 2020 lät Kina meddela att man skulle släppa en “black-list” över de turister som försökt vandalisera muren.

Men det är inte bara vandalism som hotar världsarvet. Enligt Beijing Times hotas även väggen av naturlig erosion. Enligt tidningens undersökningar har uppskattningsvis 30 procent av muren försvunnit, vilket motsvarar nästan 2000 kilometer. 

Se bilder på hålet i kinesiska muren i videon ovan. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.