Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det var oklart hur vitvalen, som hade simmat uppför floden till cirka 80 km nordväst om Paris, hade hamnat så långt från sin naturliga livsmiljö. Se mer i videon ovan. Foto: TT/Sea Shepherd via AP/TT

Vilsen vitval hittad i Frankrike: ”Det är förvånande”

Publicerad

En vitval har upptäckts i en flod i norra Frankrike. Myndigheter oroar sig över valens hälsa och en räddningsinsats har påbörjats. 

Valen sågs första gången på tisdagen och har sedan dess tagit sig längs floden Seine i norra Frankrike. Floden mynnar ut i Engelska kanalen och rinner bland annat genom huvudstaden Paris. 

Den skyddade arten, som vanligtvis finns i kalla arktiska vatten kring Kanada, Ryssland och Alaska, har tagit sig uppför floden och nått en sluss mellan dammarna Poses och Saint-Pierre-la-Garenne cirka 70 km från Paris.

Räddningsinsats inledd

Regionala myndigheter oroar sig över den vilsna valen som tycks vara undernärd och även ha vissa “hudförändringar”, skriver The Guardian. En räddningsinsats har därför inletts för att hjälpa valen tillbaka ut i havet.

Det är inte första gången som floden Seine får oväntat besök. För drygt två månader sedan observerades en späckhuggare i samma flod. Räddningstjänsten försökte då lotsa valen, som var mycket sjuk, tillbaka till havet men misslyckades den gången och späckhuggaren överlevde inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.