Visade brösten – får dödshot och hyllas

Uppdaterad
Publicerad

Efter att hon tog av sig tröjan i protest mot kvinnornas situation i Tunisien blev hon hotad till livet. Nu hyllas 19-åriga Amina Tyler på sociala medier. På torsdag planeras manifestationer runt om i världen till stöd för henne.

Budskapet på hennes bara överkropp var lika tydligt som det var provocerande i Tunisien. Åt helvete med er moral stod det skrivet med svarta bokstäver. Bilden som var en protest mot kvinnornas situation i landet lades ut på det feministiska nätverket Femens tunisiska facebooksida.

”Budskapet måste fram”

Amina Tylers tilltag väckte starka reaktioner och religiösa grupper utlyste en fatwa. Bilderna lades ut förra månaden, sedan försvann Amina från offentligheten. I ett videoklipp som gjordes innan hon tog bilderna förklarade hon varför:

– Vi har ett budskap som måste komma fram, det har inte med sex att göra. Budskapet vi vill framföra är politiskt. Vår utgångspunkt är kvinnans situation i arabvärlden.

Demonstrationer i Sverige

Nu får Amina Tyler massivt stöd. Runt om på nätet lägger kvinnor ut bilder på sina bara överkroppar som en stödaktion för henne.

På torsdag planerar Femen och andra grupper stöddemonstrationer runt om i världen, däribland i Stockholm och Malmö.

Inna Shepshenko, internationell taleskvinna för Femen, säger till SVT att Amina är i livet men att hon inte kan ta kontakt med omvärlden. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.