Vita huset lägger ner Trumps order om att förbjuda Tiktok och Wechat i USA. Foto: Chris Seward/AP, John Raoux/AP/TT

Vita huset lägger ner Trumps order om att förbjuda Tiktok

Uppdaterad
Publicerad

Vita huset har tagit beslut om att lägga ned Trumps presidentorder om att bannlysa apparna Tiktop och Wechat i USA, rapporterar AP. Bidenadministrationen ska istället genomföra en egen säkerhetsutredning kring apparna och kopplingarna till Kina.

Utredningen kommer att fokusera på en faktabaserad analys över dataöverföringen på appar som skapats i eller kontrolleras av Kina, enligt ett uttalande från Vita huset. Oro finns kring hur apparna samlar in användardata och om det kan finnas koppling till kinesisk militär eller underrättelseverksamhet, skriver AP.

Det amerikanska näringsdepartementet kommer också titta vidare på hur man framöver ska kunna skydda amerikaners personliga hälsodata och komma med rekommendationer för appar och mjukvara som har Kinakoppling.

Under sina sista månader som president skrev Donald Trump under en order om att bannlysa Tiktok och Wechat i USA och krävde då att bolagen skulle säljas till amerikanska ägare. Detta efter farhågor att appen användes som spionverktyg.

Tiktok har drygt 80 miljoner användare per månad i USA och hundratals miljoner fler i resten av världen.

I klippet nedan kan du se hur det rapporterades i augusti när Trump skrev under presidentordern om att förbjuda Tiktok och Wechat i USA.

Det här är Tiktok

Tiktok är en applikation där användarna skapar och delar korta filmklipp, ofta tillsammans med musik. Tiktok ägs av det kinesiska teknikföretaget Bytedance, som först lanserade appen i Kina 2016, med namnet Douyin. Bytedance köpte i november 2017 upp en liknande musikapplikation, Musical.ly, som sedermera integrerades med Tiktok.

Tiktok är i dag en av världens snabbast växande sociala medier-plattformar, och enligt analysföretaget Sensor Tower passerade Tiktok i april 2020 2 miljarder nedladdningar världen över.

Moderbolaget Bytedance fördubblade sin omsättning mellan 2018 och 2019, från 7,4 miljarder dollar till 17 miljarder dollar, och gjorde en vinst på tre miljarder dollar enligt CNBC.

Internetstiftelsen rapport ”Barnen och internet 2019” visar att Tiktok framför allt är populärt i mellanstadiet, där den används av 39 procent i Sverige. Sett över det hela undersökta åldersspannet, 11–19, är det betydligt fler flickor än pojkar som använder Tiktok. 37 procent av flickorna gör det, medan endast 17 procent av pojkarna gör det.

Det kinesiska ägandet har gjort appen till en världsangelägenhet. Donald Trump har länge hotat med ett förbud mot appen i USA, och ett förbud har redan blivit verklighet i Indien.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.