Hope Hicks är en av Trumps närmaste rådgivare. Foto: TT

Vita husets kommunikationschef avgår

Uppdaterad
Publicerad

Vita husets kommunikationschef Hope Hicks meddelar att hon avgår, rapporterar New York times.

Hope Hicks är en av Trumps närmaste rådgivare och har tidigare arbetat som modell. Hon slöt upp i Trumps presidentvalskampanj, utan tidigare erfarenhet av politik.

En av de yngsta i staben

Hon är den tredje personen på posten sedan Trump blev president. 29-åringen är en av de yngsta och bäst betalda medarbetarna i presidentens stab.

Hon meddelar sin avgång bara en dag efter att hon blivit utfrågad om Rysslandsutredningen. Hon sa då att hon ibland varit tvungen att komma med vita lögner, men att hon inte ljugit om något som har med Ryssland och valet 2016 att göra, skriver New York times.

Då kan hon lämna

Enligt källor till tidningen ska hon dock ha funderat på att lämna jobbet som kommunikationschef i flera månader. Hon kommer troligtvis att sluta inom de närmsta veckorna, enligt New York times. Hon har inte berättat vad hon ska jobba med härnäst.

Fakta: De har lämnat

Personer som avgått eller sparkats sedan Donald Trump tillträdde som president:

kommunikationschefen Hope Hicks avgår i slutet av februari 2018.

Chefsstrategen Steve Bannon fick sparken i augusti 2017.

Kommunikationschefen Anthony Scaramucci fick sparken i juli sedan han uttalat sig mycket grovt om personer inom Trumpadministrationen, däribland Steve Bannon.

Michael Dubke avgick som Vita husets kommunikationschef i maj 2017.

Reince Priebus, stabschef i Vita huset, blev utmanövrerad av nye kommunikationschefen Anthony Scaramucci.

Sean Spicer, presstalesman, sade upp sig när Scaramucci kom in i Vita huset.

James Comey, chef för federala polisen FBI som inte ville släppa polisens utredning av Rysslandskontakter, fick respass av Donald Trump i maj 2017.

Michael Flynn, nationell säkerhetsrådgivare, avgick i februari när det framkom att han diskuterat USA:s sanktioner mot Ryssland med den ryske ambassadören innan Trump blev president, och sedan inte gav korrekt information till vicepresident Mike Pence.

Gerrit Lansing, IT-rådgivare i Vita huset, klarade inte personalkontrollen.

Walter Shaub, chef för statens kontor för förvaltningsetik, avgick i juli 2017 innan hans ämbetstid löpt ut.

Undvikit att ta jobb i Trumps organisation:

Jason Miller, kommunikationschef i Trumps ”äntringsstyrka”, var på väg att bli kommunikationschef i Vita huset när Trump valdes, men avstod.

Philip Bilden, finansman med militär bakgrund, var påtänkt som statssekreterare med ansvar för flottan, drog sig ur i februari

Mark Green, med bakgrund i flygvapnet, var påtänkt som statssekreterare med ansvar för armén, men drog sig ur i maj.

James Donovan, Goldman Sachs-bankir, påtänkt som biträdande riksbankschef, drog sig ur i maj.

Källor: TT, Politico, Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.