Vitryssland: Traktor och vodka mot corona

Uppdaterad
Publicerad

Iklädd full hockeymundering glider president Aleksandr Lukasjenko av isen för att ge en intervju till en vitrysk journalist.  

– Virus? Ser du nåt virus flyga omkring här eller? Nej, och det gör inte jag heller, säger han och skrattar.  

Coronapandemin

Videoklippen med den vitryske presidenten har blivit virala. I ett annat klipp talar han inför allvarsamma regeringsmedlemmar. Han säger, fullt allvarlig:  

– Vodka är inte bara bra att tvätta händerna med, att dricka 40, 50 gram sprit dödar också viruset.  

Han rekommenderar också bastubad två, tre gånger i veckan, och traktorkörning mot coronan.  

- Det är trevligt att se folk köra traktor. På fälten pratar ingen om virus, de kör traktor. Traktorn läker allt. 

Greps efter ledare

Lukasjenko hoppas uppenbarligen att han ska rädda landet från pandemin genom förnekelse. De som säger emot honom riskerar att fängslas. Sijarhej Satsuk är en känd vitrysk grävjournalist. Efter en ledarartikel på en oberoende nyhetssajt greps han, berättar hans dotter Anna Satsuk för SVT över skype.  

- Min pappa skrev om att vår president gett myndigheterna order att tysta medierna för att de sprider panik med sina nyheter om viruset. Pappa skrev att presidentens order skapar mer panik än nyheterna i sig, säger Anna Satsuk. 

Hon berättar att Sijarhej Satsuk också ifrågasatte varför myndigheterna inte följer WHO:s rekommendationer och inte inför några restriktioner för att minska spridningen i landet.  

Det tog tre dagar innan polisen grep honom. Han anklagas dock inte för att sprida panik, utan för korruption. Sijarhej ska enligt åklagare ha tagit emot mutor i samband en tidigare artikelserie han skrev om korruptionen inom Hälsoministeriet. Anna Satsuk tror dock att gripandet hänger samman med artikeln om corona. 

- Jag kan ju inte säga säkert, men jag tror att den blev den utlösande faktorn. Han greps tre dagar efter publiceringen, medan artikeln han åtalas för skrevs för över ett år sedan. Det vore annars ett märkligt sammanträffande, säger Anna Satsuk.   

Två bilder

Statliga och oberoende medier rapporterar helt olika bilder av situationen kring corona. De officiella siffrorna berättar om ytterst få smittade fall. Enligt Anna är det få som tror på dem. Hon menar att bristen på information leder till panik i samhället.  

- De flesta håller barnen hemma från skolan och många isolerar sig frivilligt, trots att det inte finns några rekommendationer om detta från myndigheterna, berättar Anna Satsuk, som själv arbetar hemifrån på uppdrag av sin arbetsgivare. 

Hennes pappa Siarjhej Satsuk har släppts från häktet och sitter nu i husarrest i väntan på rättegång. Han riskerar mellan tre och tio år i fängelse.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet