Beväpnade män ska ha öppnat eld på campusområdet på Tekniska universitetet i Mombasa. Foto: SVT

Två döda i skottlossning på universitet i Kenya

Uppdaterad
Publicerad

Minst två personer har dödats och flera skadats vid en väpnad attack på Tekniska universitetet i Mombasa i Kenya. Ett vittne berättar om blodiga studenter som burits från platsen.
Det är ännu oklart vilka som ligger bakom attacken.

Beväpnade män ska ha öppnat eld mot fordon på campusområdet, varpå två anställda kvinnor dödats. Flera studenter har skadats, liksom en förare och två poliser, uppger en poliskälla till Reuters.

– Omkring tio beväpnade män kom fram ur buskarna och började skjuta mot fordonet längst fram. Två kvinnor som är anställda vid TUM (Tekniska universitetet i Mombasa) dödades i fordonet. Föraren till fordonet och två poliser som eskorterade dem skadades, säger polisen till Reuters.

Polisen uppger att två anställda vid universitetet dödats vid en misstänkt extremistattack, uppger AP. 

Flydde ur buss

Ett vittne uppger att hon och hennes vänner flydde ur en buss när männen sköt mot dem. Hon berättar om blodiga studenter som burits från platsen.

Det är oklart vilka som ligger bakom attacken, men den militanta islamistgruppen al-Shabaab genomför regelbundet attacker vid gränsen mellan Kenya och Somalia. 2015 attackerade gruppen ett universitet i Garissa i Kenya och dödade 148 studenter.

Kan vara terrorattack

SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås menar att det kan vara en terrorattack med syfte att störa omvalet den 26 oktober. Presidentvalet den 8 augusti ogiltigförklarades och ska göras om.

– Det är ett väldigt politiskt spänt läge i Kenya. Valet ogiltigförklarades på grund av konstigheter i rapporterandet av rösterna. Högsta domstolen beslutade att vi får göra om valet, säger han.

Båda kandidaterna i det stundande valet underkänner i stort sett valsystemet.

– Det är risk för kaos, det är risk för våld. Där passar en sådan här attack in. Man kan föreställa sig att al-Shabaab eller andra militanta grupper skulle vilja gå in och störa ytterligare.

Enligt Johan Ripås är det sannolikt att al-Shabaab ligger bakom angreppet. Terrorgruppen vill störa det demokratiska valet.

– För mig känns det som att det här är valrelaterat, det här är något man har varnat för.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer