Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Hör SVT:s Mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid, som är på plats vid gränsen mellan Iran och Irak i klippet.

Vittnesmål från gränsen till Iran: ”Kryllar av poliser i varje gathörn”

Uppdaterad
Publicerad

Nya åtgärder mot kvinnor som struntar i slöja, gripanden av oppositionella och försök att stänga ner internet. Iranierna vid gränsen till Irak tecknar en bild av ett allt mer isolerat land under årsdagen av Mahsa Jina Aminis död.

Mahsa Jina Amini var 22 år gammal när hon greps i Iran av landets sedlighetspolis för att de tyckte att hennes sjal inte täckte håret tillräckligt. Fem dagar senare var hon död. 

Det ledde till massprotester och upplopp mot förtryck och ofrihet i landet. Demonstrationerna uppmärksammades världen över och har fått stöd från till exempel Sveriges och Storbritanniens regeringar.

Begränsat internet

Samir Abu Eid, SVT:s Mellanösternkorrespondent, är på plats vid gränsen mellan Iran och Irak och har pratat med flera iranier som berättar att myndigheterna har påbörjat en ny offensiv mot kvinnor som inte bär sjal utomhus.

Internet begränsades under protestvågen 2022. Och nu gör regimen ytterligare försök att stänga ner internet och telefonnätet för att försvåra planeringen av demonstrationer under årsdagen av Mahsa Jina Aminis död, säger en iranier som Samir Abu Eid har pratat med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.