Attacken ägde rum i köpcentret Herman i finska Kuopio. Foto: Google Maps

Vittnet om attacken i Finland: ”Jag tänkte herregud”

Publicerad

En finsk man beväpnad med svärd och någon form av skjutvapen gick till attack mot en yrkesskola i Kuopio i östra Finland. Enligt vittnesuppgifter ska den misstänkta gärningsmannen ha gömt sina vapen i en påse.

Larmet om attacken kom vid 12.30-tiden svensk tid och vid 15.30 stod det klart att en person avlidit och att tio personer skadats. En av de skadade är gärningsmannen, som skadats allvarligt. En polis ska också ha skadats i samband med ingripandet.

Attacken ägde rum i Savolax Yrkesskola i Kuopi, en yrkesskola som har sina lokaler i ett köpcentrum. I skolan finns både vuxenutbildningar och motsvarande svensk gymnasieutbildning.

Den finska nyhetsbyrån STT har intervjuat Roosa Kokkonen, försäljare vid en bilservice i anslutning till skolan. Hon berättar att den misstänkta gärningsmannen gick till skolan, grävde fram ett svärd från en påse och började slå omkring sig med svärdet. Det rapporterar Yle.

– Jag såg inte själv vapnet, men eleverna sa att det var ett långt svärd. Det var en manlig person som hade gått in i klassrummet normalt och hade haft med sig en påse. Någon hade frågat vad han hade i den. Han hade öppnat den och börjat vifta omkring sig med svärdet, säger Roosa Kokkonen.

”Jag tänkte herregud”

Roosa Kokkonen berättar för Yle att hon förstod att något var fel när hon hörde rop på hjälp.

– En lång korridor går igenom hela byggnaden. Flera personer sprang mot vårt affärsutrymme från den andra ändan där utbildningen ligger.

En av de skadade personerna ska vara en lärare, som enligt Roosa Kokkonen hade ett djupt sår i handen.

– Jag tänkte att herregud, något har hänt. Jag förde läraren till toaletten och tänkte att jag måste trycka på såret. Jag hjälpte läraren till en sittande ställning och höll handen ovanför hjärtat, säger hon.

Radioproducent rapporterade om dådet

Anssi Saarelainen, producent på kanalen Hitmix Kuopio, blev även han vittne till attacken. Han berättar för STT hur brandlarmet började ringa i köpcentret och att ett högtalarutrop bad folk hålla sig lugna.

Kort därefter ska Anssi Saarelainen, som befann sig i studion som ligger på andra våningen, ha sett att två tungt beväpnade poliser med en polishund dök upp i korridoren. Därefter ska han ha sett en person som betedde sig ”hotfullt” och som inte lydde polisens order.

– Sedan hörde jag två skott, säger han till STT.

Kort därefter anlände polis och ambulans till platsen. Anssi Saarelainen berättar för STT att han låste in sig i studion och fortsatte att rapportera om dådet innan polisen spärrade av köpcentret.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.