– Det känns extremt dystert, men mest av allt är jag chockad, säger svenske Sebastian Andersson som bor och jobbar i Paris. Foto: Thibault Camus/TT, privat: Sebastian Andersson

Vittnet Sebastian: ”Det är en dystopisk känsla”

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals fransmän samlades i centrala Paris och bevittnade hur katedralen Notre-Dame slukades av lågorna under måndagskvällen.

– Hela Frankrike sörjer henne i dag, och bygger upp henne i morgon, sa vittnet Pierre-Herve grossjean, under måndagskvällen.

Svenske Sebastian Andersson bor i Paris och befinner sig bara någon kilometer från Notre-Dame.

Han är en av flera tusen som under måndagen bevittnade hur en av Paris mest kända byggnader brinner för fullt. När SVT Nyheter pratar med honom står han intill Seinefloden vid Paris femte arrondissement, tillsammans med många andra chockade Parisbor.

Storbranden i Notre-Dame

– Vi ser poliser och hör hur helikoptrar flyger ovanför. Människor står på sina balkonger och ser på branden. Det brinner verkligen jättemycket, säger han.

– Det känns extremt dystert, men mest av allt är jag chockad, säger svenske Sebastian Andersson som bor och jobbar i Paris. Foto: Thibault Camus/TT, privat: Sebastian Andersson

Dystopisk känsla

– Det är en lite konstig, nästan dystopisk, känsla här. Folk är bedrövade, men också chockade. Jag tror att det här är en grej som folk inte tror ska hända eftersom Notre-Dame är en sådan stark symbol för Paris.

– Den tar ju upp en stor plats och den syns från överallt i stan. Så det här är väldigt sjukt, det är helt oförståeligt, säger Sebastian.

Hur känner du dig?

– Jag känner mig mest chockad. Det känns extremt dystert, men mest av allt är jag chockad. Jag tror inte riktigt att jag förstår vad jag ser.

Vad tror du Parisborna skulle känna om hela byggnaden brann ner?

– Det skulle vara helt bedrövligt. Det är ju en symbol för staden och det känns helt sjukt om det skulle hända. Jag har bara hunnit pratat med människor på mitt jobb, och folk är verkligen helt förstörda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storbranden i Notre-Dame

Mer i ämnet