Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilder från räddningsinsatsen i klippet. Foto: AFP

Valen vilsen i Seine-floden dör under räddningsinsats

Uppdaterad
Publicerad

Vitvalen som varit strandsatt i floden Seine i norra Frankrike har dött.

”Trots en räddningsinsats utan motstycke måste vi med stor sorg meddela att valen har dött”, skriver franska myndigheterna i Calvados i Normandie på Twitter.

Valen räddades ur floden Seine sent i går kväll efter nästan sex timmars räddningsarbete. Den 800 kilo tunga valen lyftes från floden med hjälp av nät och kran, och placerades på en pråm där den togs om hand av veterinärer.

Dykare, veterinärer och ett 40-tal brandmän ingick i den runt 80 man starka insatsstyrkan som leddes av organisationen Sea Shepherd.

Räddningsinsatsen beskrevs som en kamp mot klockan: Valen riskerade att stressas till döds av insatsen samtidigt som han riskerade att dö av det varma vattnet i floden.

Var i kritiskt tillstånd

Franska myndigheter har tidigare rapporterat att man är orolig för valens hälsa och den har inte velat äta den fisk man försökt mata den med. Dessutom upptäckte man under räddningsarbetet sår på valen och konstaterade att den var rejält underviktig.

Trots det beskrev man valens tillstånd på onsdagsmorgonen som ”tillfredsställande”, men att det finns risk att den stressas till döds under räddningsförsöket.

– Det kan hända att den dör nu, under hanteringen, eller på väg till punkt B (saltvattenbassängen), säger Isabelle Dorliat-Pouzet, företrädare för det franska departementet Eure i Normandie, tidigare under en presskonferens.

Fick avlivas

Bara timmar senare uppgavs valen vara död:

”Trots en räddningsinsats utan motstycke måste vi med stor sorg meddela att valen har dött”, skriver myndigheterna i Calvados i Normandie på Twitter.

Man berättar i en film på Twitter att vitvalen fick avlivas under transport till den havsvattenbassäng där han skulle vårdas.

Vitval, eller beluga, finns i vanliga fall i arktiska vatten utanför Alaskas, Kanadas och Rysslands kuster men den här fyra meter långa individen tog sig alltså till betydligt varmare breddgrader – till en sluss i floden Seine 70 km från Paris.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.