Allt fler väljer att förena drömresan med att göra en social insats – att åka på en volontärresa där man betalar för att frivilligarbeta. I Sverige är reseföretaget Volontärresor störst på marknaden och förmedlar volontärresor till 24 länder.
–Det som är bra är att de åker ner och är en resurs för de som är på barnhemmet. Och överskottet som de betalar går ju till att finansiera barnhemmet, säger Lars Jacobsson, vd på Volontärresor.
Ett sätt att sticka ut
Uppläggen mellan alla volontärorganisationer varierar. Den som reser ut med de mest kommersiella arrangörerna kan betala så mycket som 24.000 kronor för en resa, och man är borta alltifrån en vecka till ett halvår.
Det handlar om att göra gott och lära känna nya kulturer, men har också blivit ett sätt att bli mer attraktiv på arbetsmarknaden.
– Ärligt talat handlar det om att sticka ut i sitt cv, att skilja sig från mängden. Att åka ut som volontär berättar något mer om den man är, säger Katie Reeve-Arnold, platschef i Mozambique för organisationen All Out Africa.
Barnhemsbarnen mår dåligt
Mest populärt är att arbeta på barnhem. Men volontärer på barnhem kan göra mer skada än nytta – barnen mår dåligt av täta personalbyten.
Att stötta en ensamstående förälder eller hitta en fosterfamilj är bättre för barnet än ett liv på institution. Men de organisationer som verkar för det som ett alternativ till barnhem jobbar i motvind.
Storbritanniens största etiska resebyrå beslöt i somras att ställa in alla sina volontäresor till barnhem.
– För det första så far övergivna barn illa av att gång på gång överges igen av kortvariga volontärinsatser, för det andra så lär de sig att att lita på främlingar på ett direkt olämpligt sätt, säger Sallie Grayson, projektledare på volontärresebyrån People and places.
Falska barnhem ett problem
I flera länder i Asien och Afrika har det gått så långt att antalet barnhem växer i takt med att antalet betalande volontärerna ökat. I exempelvis Kambodja är 74 procent av barnen på barnhem inte föräldralösa.
En FN-rapport varnar att barn behöver skyddas från att hamna på falska barnhem där ”föreståndare” tjänar stora belopp på volontärer som betalar för att få hjälpa.
I Storbritannien vill man nu ta fram etiska riktlinjer för volontärarbete.
– Vi anser att enbart volontärer som är utbildade att jobba med traumatiserade barn ska få jobba på barnhem. Sådana är ju regler i våra västerländska länder, varför ska andra principer gälla för barnhem i tredje världen? säger Sallie Grayson.
Men Volontäresor i Sverige håller inte med kritikerna.
– Jag tar inte någon kritik. Vi gör detta i ideellt syfte och vi och våra volontärer gör ett fantastiskt arbete, säger Lars Jacobsson.
Men om det visar sig att barn far illa?
– Det ska de ju absolut inte göra. Men barnen far riktigt illa när de lämnas på barnhem som inte har några resurser där ingen kan ta hand om dem.
Men flera andra svenska volontärorganisationer SVT talat med uppger att man har upphört eller planerar att upphöra med resor till barnhem.