Tyska Ursula von der Leyen håller tal inför EU-parlementet, i samband med att hon valdes som EU-kommissionens ordförande. Foto: AP/TT

Ursula von der Leyen får EU:s tyngsta post

Uppdaterad
Publicerad

Ursula von der Leyen ersätter Jean-Claude Juncker som ordförande i EU-kommissionen. Det står klart efter att en majoritet i EU-parlamentet röstat för den konservativa politikern. von der Leyen blir den första kvinnan på ordförandeposten.

Tysklands Ursula von der Leyen blir ny ordförande i EU-kommissionen efter att på tisdagskvällen ha fått en majoritet av rösterna i EU-parlamentet.

– Utmaningen gör mig ödmjuk. Det är ett stort ansvar. Låt oss arbeta konstruktivt tillsammans. Målet är ett starkt Europa tillsammans, säger hon i tacktalet.

Det var in i det sista oklart om von der Leyen skulle få tillräckligt många röster, men bara timmar innan omröstningen fick den kristdemokratiska politikern stöd från den socialdemokratiska gruppen S&D vilket säkrade ordförandeposten.

– Vi tycker att vi har fått hyfsat gehör för klimatpolitiken och jämställdhetsfrågorna, sa Heléne Fritzon (S) till TT tidigare i dag.

von der Leyen har sedan 2005 haft flera olika ministerposter i den tyska regeringen. I december 2013 tillträdde hon som försvarsminister.

I dagens omröstning fick hon 383 röster. Hon behövde 374 för att bli vald. 327 röstade mot von der Leyen, 22 lade ner sina röster och en person röstade blankt, enligt Reuters.

Landsmannen Manfred Weber (vänster) gratulerar von der Leyen. Foto: AP/TT

”Hårdare tag”

Under förmiddagens debatt la Ursula von der Leyen fokus på bland annat klimatet.

– Jag kommer att lägga fram ny grön väg för EU under mina första 100 dagar på jobbet. Jag kommer att lägga fram EU:s första klimatlag, sade hon.

Hon utlovade även allt från hårda tag för att bevara rättsstatsprinciperna till minimilöner, eurobudget och nya tag på asyl- och migrationsområdet.

Om allt följer tidsplanen kan von der Leyens kommission ersätta den nu avgående kommissionen under luxemburgaren Jean-Claude Juncker från den 1 november.

– Vi kommer att följa upp de formuleringar hon har om rättsstatens principer – där tycker vi att hon kan leverera mer. Och vi kommer nu att följa det program som hon ska presentera och den kommission som hon ska presentera, säger Helén Fritzon till TT.

Fakta: Tyngsta posten i EU

EU-kommissionens ordförande nomineras av medlemsländernas stats- och regeringschefer men utses formellt via en omröstning i EU-parlamentet. Kommissionsordföranden har sedan den avgörande rollen när det gäller att bestämma vilka arbetsuppgifter som ska läggas på de övriga kommissionärerna, som föreslås av regeringarna i EU:s medlemsländer.

EU-kommissionen fungerar i praktiken som EU:s regering och lägger fram de lagförslag som sedan behandlas parallellt av EU-parlamentet och EU:s ministerråd. Grundinitiativen till förslagen kommer dock från EU:s stats- och regeringschefer som styr kommissionens arbete via sina regelbundna toppmöten.

Samtidigt är EU-kommissionen också ansvarig för att se till att medlemsländerna följer gemensamma lagar och regler.

Fakta: Ursula von der Leyen

Född 1958 i Bryssel. Gift och har sju barn. Tysklands försvarsminister sedan 2013. Europeiska rådets förslag till ny ordförande för EU-kommissionen.

von der Leyen gick med i kristdemokratiska CDU 1990. Året därpå, 1991, blev hon doktor i medicin vid Medizinische Hochschule Hannover (MHH), efter att tidigare ha arbetat som gynekolog.

Mellan 2001 och 2005 hade von der Leyen olika politiska uppdrag på kommun- och delstatsnivå i Niedersachsen. 2005 blev hon familjeminister i regeringen Merkel, en post hon innehade till 2009.

Samma år valdes hon till ledamot i förbundsdagen och blev arbets- och socialminister.

I december 2013 tillträdde hon sitt nuvarande jobb som försvarsminister.

Källa: Tyska förbundsregeringen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.