Denna bild, som tagits från en helikopter, visar delar av lavaflödet efter utbrottet. Foto: Icelandic Meteorological Office/EPA/TT

Vulkanutbrott nära Reykjavik – vägar avspärrade

Uppdaterad
Publicerad

Vulkanområdet vid Fagradalsfjall i närheten av Reykjavik har fått ett utbrott, rapporterar isländska medier. Utbrottet har hittills inte gett stora utslag på seismometrarna, skriver Islands meteorologiska myndighet på Twitter. Inga människor ska ha kommit till skada, men vägar i området har spärrats av.

Utbrottet, som var väntat, skedde bara några mil från Reykjavik. Det närmaste samhället i närheten är Grindavik. Det finns inga uppgifter om att människor ska ha skadats, men myndigheter uppmanar boende i närområdet att hålla sig borta från platsen.

– Alla stora vägar i närheten har stängts av så att folk inte ska komma för nära, säger Davíð Már Bjarnason, talesperson för kustbevakningen, till tidningen Morgunbladid.

Det första larmet om att utbrottet var på väg att hända kom cirka 21.40 lokal tid. Himlen i närområdet har färgats röd till följd av händelsen.

Kustbevakningen är på väg med en helikopter till området.

Tiotusentals skalv

Utbrottet kommer efter att den isländska Reykjaneshalvön, där vulkanområdet ligger, drabbats av tiotusentals skalv de senaste veckorna.

På grund av detta meddelade isländska myndigheter för ett par veckor sedan att man bedömde att sannolikheten för ett utbrott var hög. Men eftersom inga människor bor i direkt anslutning till utbrottsområdet har inga evakueringar genomförts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.