Vulkanen fortsätter störa flygtrafiken

Publicerad

Askmolnet från vulkanen den isländska vulkanen Eyjafjallajökull tvingade i dag flygplatser i nio europeiska länder att stänga. Hundratals flygningar försenades eller fick ställas in. Värst drabbades södra Europa där bland annat flygplatserna i München och Milano bommade igen.

Från Irland i väster till Kroatien i öster ställde askan till problem. Länderna som drabbades under söndagen var Irland, Storbritannien, Portugal, Spanien, Frankrike, Tyskland, Schweiz, Italien och Kroatien.

Ingen av ländernas största flygplatser fick stänga, men askan skapade ändå problem när flygplatser i storstäder som München, Milano och Porto stängdes.

Extra bränsle
Även trafiken över Atlanten påverkades då flygningarna till och från Nordamerika fick dirigeras om.

För att planen inte skulle hamna i det askmoln som sträcker sig från Island och in över Grönland var planen att ta ut rutten, antingen söderut eller norrut.

Planen uppmanades att tanka extra mycket bränsle för att klara av den längre sträckan.

Prognos för närmsta dygnet
Enligt svenska Luftfartsverket kommer koncentrationen av aska i de moln som ligger över Europa att minska under kvällen och det betyder att även problemen för flygtrafiken avtar det närmaste dygnet.

Därefter är det mer osäkert. På Island noterar seismologerna att aktiviteten i vulkanen Eyjafjallajökull ökat något men hur det påverkar flygtrafiken i Europa beror på hur vindarna kommer att blåsa i början på veckan.

Jon Nilsson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer