Världsnaturfonden, VWF, rapporteras ha anlitat våldsamma grupper för att stoppa tjuvjakt. Arkivbild. Foto: Ben Curtis/AP/TT

Världsnaturfonden utreds efter dödlig jakt på tjuvjägare

Uppdaterad
Publicerad

Världsnaturfonden (WWF) har hamnat i blåsväder och inleder en internutredning, sedan det rapporterats att man anlitat grupper som bedrivit en dödlig jakt på tjuvjägare.

Nyhetssajten Buzzfeed har rapporterat att WWF har stöttat grupper som tagit till brutala metoder för att stoppa illegal jakt av djur i parker i delar av Afrika och Asien. Dessa grupper har i sin tur mördat ett dussintal människor i de berörda områdena.

Uppgifterna bygger på efterforskning i sex olika länder. Under ett års tid har nyhetssajtens reportrar gjort över hundra intervjuer med vittnesmål och samlat in tusentals dokument och kommit över e-postkonversationer från bland annat vapenhandlare. Vad som har framkommit enligt Buzzfeed är att grupperna attackerat och torterat bybor, med ibland dödlig utgång.

I ett officiellt uttalande skriver WWF att man ser allvarligt på anklagelserna.

Grupperna i fråga ska även ha attackerar bybor med macheter och slagit ihjäl dem. Det här är inte första gången WWF anklagas för liknande brott. 2017 fick organisationen kritik för att så kallade ”ekovakter” systematiskt kränkt Bakafolket och andra folkslag i regnskogarna i Kamerun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.