Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Prigozjins klagomål. Foto: Ria Novosti, Mikhail Klimentyev/Sputnik/AP

Wagnerchefen rasar mot ryska militärledningen: ”Förrädare”

Uppdaterad
Publicerad

Leveranserna av ammunition till privatarmén Wagnergruppen har upphört, hävdar Wagnerledaren Jevgenij Prigozjin. Han anklagar nu den ryska militärledningen för förräderi. 

– Det verkar som att Prigozjin är på väg ut i kylan, säger överstelöjtnant Joakim Paasikivi.

Jevgenij Prigozjin säger i ett ljudmeddelande under måndagen att de avstannade ammunitionleveranserna ”hjälper fienden knäcka Rysslands rygg”.

Det har under en längre tid spekulerats om att Wagnerledaren försöker stärka sin politiska ställning i Ryssland, och han har bland annat utnyttjat sin plattform för att rikta kritik mot rysk millitär. Detta har skapat stor frustration inom den ryska ledningen, och kan ligga bakom de uteblivna ammunitionsleveranserna, enligt Joakim Paasikivi, överstelöjtnant och lärare i militärstrategi på Försvarshögskolan.

– Man låter Wagnersoldater strida under sämre förutsättningar för att reducera möjligheterna för Jevgenij Prigozjin att skapa sig en maktbas med en privatarmé som backar honom, säger han.

– Det verkar som att Prigozjin är på väg ut i kylan.

”Riktigt dålig stämning”

Den senaste tiden har kritiken från Wagnergruppen intensifierats. Bland annat har det dykt upp flera videoklipp där Wagnersoldater öppet kritiserar och förlöjligar högt uppsatta ryska generaler.

– Dessa videoklipp stöder annan information som säger att det är riktigt dålig stämning mellan Wagnersoldater och reguljära ryska styrkor. Det är möjligt att man inte tycker att Prigozjin ska få förolämpa rysk militär hur som helst, säger Joakim Paasikivi.

– Jag skulle inte bli förvånad om Jevgenij Prigozjin råkade ut för en tragisk olycka.

En försiktigare front

Joakim Paasikivi tror inte att det här kommer att påverka den militära närvaron vid fronten, eftersom det finns rapporter om att Wagnerstyrkor kommer ersättas av ryska förband. Däremot kan beslutet påverka striderna på andra sätt.

– Wagnertrupper har varit exceptionellt okänsliga för egna soldatförluster, och så är det inte riktigt i andra förband. På marknivån kan striderna vid fronten komma att bli mer försiktiga, säger han.

Hör Jevgenij Prigozjins utspel i videon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet