Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur kommer striderna i Ukraina att påverkas av Wagnergruppens revolt? Hör Jakob Hedenskog, analytiker på Centrum för Östeuropastudier. Foto: Genya Savilov, AFP/TT

Wagnergruppens uppror: Så kan Ukrainas motoffensiv påverkas

Uppdaterad
Publicerad

Wagnergruppens revolt kan få konsekvenser för striderna i Ukraina. Det tror Jakob hedenskog, analytiker vid Centrum för Östeuropastudier.

– De har ju utgjort en förhållandevis kompetent stridsstyrka.

Enligt de uppgifter Jakob Hedenskog tagit del av kommer de soldater som inte deltog i revolten att inkorporeras i de reguljära väpnade styrkorna. De som deltog får straffrihet, men själva Wagnergruppen kommer att upplösas.

– De kommer inte att komma tillbaka till fronten.

Kriget i Ukraina

Enligt Jakob Hedenskog kan det här påverka kriget i Ukraina på flera sätt.

– Jag tror inte att motivationen hos de ryska styrkorna kommer att vara bättre.

”Går att vinna”

Samtidigt tycks Ukrainas väpnade styrkor ha fått ny energi. Den ukrainska parlamentsledamoten Kira Rudyk säger i en intervju med Times Radio att revolten är ett ”bevis för att det går att vinna mot Ryssland och att det är bra att världen har fått se det”.

– Ukraina hade nog gärna sett att den här krisen hade pågått lite längre för att lamslå hela det ryska systemet, säger Jakob Hedenskog.

Fortfarande finns oklarheter om vad som kommer att ske med Wagnergruppen. Enligt vissa ryska medier är brottsutredningen mot gruppens ledare Jevgenij Prigozjin inte nedlagd, vilket tidigare sagts av Kremls talesperson Dmitrij Peskov.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet