Margot Wallström och Sergej Lavrov Foto: TT

Wallström besöker Ryssland

Uppdaterad
Publicerad
Utrikesminister Margot Wallström (S) åker den 21 februari till Moskva för överläggningar med sin ryske motpart, Sergej Lavrov.

Det är första gången under sin tid som utrikesminister som Margot Wallström besöker Ryssland. Wallström har tidigare uttryckt att hon vill träffa sin ryske ministerkollega.

– Utrikesministern har sedan i somras sagt att hon är beredd att träffa den ryske utrikesministern, och nu har ett datum kunnat läggas fast, säger Pezhman Fivrin, pressekreterare hos Margot Wallström.

Enligt utrikesdepartementet är det flera aktuella bilaterala och europeiska frågor som står på dagordningen för mötet. Då Sverige är ordförande i FN:s säkerhetsråd kommer Margot Wallström och Sergej Lavrov bland annat att diskutera kriget i Syrien samt Rysslands ockupation av Krim.

Kvinnofrågor och pressfrågor

Även frågor som berör Barentsrådet och Arlktiska rådet, OSSE och Östersjörådet kommer att diskuteras.

Men Margot Wallström ska inte bara umgås med ryska politiker under sitt besök. Det finns en rad frågor som kan vara aktuella, som kvinnofrågor och pressfrågor i Ryssland.

– Hon har som princip att på sina resor också träffa andra samhällsföreträdare, säger Pezhman Fivrin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer