Sveriges utrikesminister Margot Wallström Foto: TT

Wallström: ”Attack mot det fria ordet”

Publicerad

Den svenska utrikesministern Margot Wallström fördömer dagens attentat mot den franska tidningen Charlie Hebdo, samtidigt som reaktionerna från världens ledare fortsätter att strömma in till världens medier.

I en intervju med SVT fördömer den svenska utrikesministern Margot Wallström i skarpa ordalag dagens terrorattack mot den franska satirtidningen Charlie Hebdo och säger att dådet hotar det fria ordet.

– Det är en fruktansvärd terrorattack också mot det fria ordet. Våra tankar går först och främst till alla de som är drabbade, de anhöriga eller kollegor till de som har fått sätta livet till. Det skedde på ett väldigt kallblodigt och otäckt sätt och det är allvarligt just därför att det här är ett sätt att försöka tysta de som arbetar med det fria ordet, som arbetar som journalister, som jobbar med satir som ett sätt att föra debatt.

”Svårt stoppa dem”

Enligt Margot Wallström är det dock svårt att till hundra procent gardera sig mot attacker liknande den som i dag drabbade den franska tidningsredaktionen.

– Det är ju väldigt svårt att säga till hundra procent att vi kan stoppa dem. Det är själva naturen av terroristattacker, att de är omöjliga att veta var de ska ske eller hur man ska till 100 procent skydda sig mot dem., Men vi måste arbeta politiskt för att göra vad vi kan för att förhindra terrorismen att sprida sig ut över världen, och sen måste vi se till att vi skapar de bästa arbetsvillkoren och möjligheterna för journalister att arbeta och att vi kanske hjälper och skyddar dem mer effektivt.

”Hoppas försvara yttrandefriheten”

Enligt den svenska utrikesministern måste EU nu diskutera konsvenserna av dåd liknande dagens blodiga attack och de efterföljande konsekvenserna för demokratin.

– Jag menar att det här måste tas upp och diskuteras i EU-kretsen. Jag är övertygad om att Frankrike kommer att kräva detta, och att säkert också FN tar upp det. Bara förra året fick 118 journalister sätta livet till, det är inte bra för demokratin.

Margot Wallström vill inte säga om det finns någon form av hotbild mot svenska medier, men säger samtidigt att hon inte tror att yttrandefriheten i Sverige hotas av dagens attentat.

– Jag hoppas inte det. Jag hoppas att vi ska fortsätta att försvara yttrandefriheten och andra viktiga demokratiska friheter och journalisters rätt att utöva sitt arbete.

”Vidriga mord”

Reaktionerna och ett unisont fördömande från omvärlden efter attacken mot Charlie Hebdo fortsätter att strömma in till världens medier.

Frankrikes president kallar i en kommentar händelsen för ”ett terrordåd”.

– Det är ingen tvekan om att det här är en terroristattack. Det är en svår tid då Frankrike har utsatts för ett flertal terroristattacker under de senaste veckorna. Vi måste visa att vi är ett enat land.

Även Storbritanniens premiärminister David Cameron kallar attacken för ”motbjudande” och skriver på Twitter att Storbritannien står vid Frankrikes sida i kampen mot terrorismen.

”Morden i Paris är vidriga. Vi står vid det franska folkets sida i kampen mot terror och i försvaret av pressfriheten”.

Ledare fördömer dåd

Också Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) kallar i ett pressmeddelande attacken för ett angrepp mot demokratin:

– Mina tankar går till offren och deras familjer. Det är en vidrig attack mot det demokratiska fundamentet och det understryker vårt ansvar att alltid stå upp för yttrande- och pressfriheten.

Även Vita husets talesman Josh Earnest fördömde i ett tv-sänt uttalande på tv-kanalen MSNBC dådet:

– Alla är på Vita huset är med familjerna till de dödade eller skadade i denna attack.

Han tillade även att USA nu är redo att arbeta nära tillsammans med Frankrike för att utreda terrordådet.

Muslimskt fördömande

Även muslimska ledare, inklusive franska muslimska organisationer, lärosätet al-Azhar i Kairo och Arabförbundet, har anslutit sig till de unisona fördömandena. Frankrikes muslimska råd (CFCM) betecknar det som ”barbariskt” och uppmanar världens muslimer att motstå ”extremistmanipulationer”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrordåd mot fransk tidning

Mer i ämnet