Foto: SVT

Wallström i tårar: ”Vi kan klara det”

Uppdaterad
Publicerad

Oacceptabelt beteende av Ungern som inte tar emot flyktingarna som strömmar in. Det säger en Margot Wallström i tårar efter att ha sett inslaget om den lille Alan som dog utanför Turkiets kust. – Nu måste vi agera för hans skull. För allas skull, säger hon.

Utrikesminister Margot Wallström är orolig. För hur opinionen ser ut i flera länder i Europa, där man vägrar ta emot flyktingar som strömmar från krigets Syrien. Och hon riktar skarp kritik mot Ungern som skapat en järnridå och uppmanat flyktingarna att inte passera landet mot ett drägligare liv.

– Det är förnedrande för de som utsätts och Ungerns uppträdande är inte tillfredställande. Jag är orolig för hur debatten går där det finns en del länder med mycket stark främlingsfientlig opinon. Man kan verkligen skämmas för att vissa säger att man tyvärr inte vill välkomna människor på flykt, säger Margot Wallström i kvällens Aktuellt.

”Fler måste ta ansvar”

Sverige har inget att skämmas för menar Wallström, eftersom vi tillsammans med Tyskland ligger i topp bland länder som tar emot flest flyktingar från Syrien. Men fler länder i Europa måste hjälpa till, menar hon.

– Andra länder måste vara med och ta ansvar.

När Margot Wallström får bilden och Aktuellts gripande inslag om treårige Alan vars döda kropp sköljdes upp på stranden i Turkiet, kan hon inte hålla tårarna borta.

– Det här är en sorg och ilska. Det är omöjligt att inte bli berörd när man får se ett ansikte och hans berättelse. Humanismen måste övervinna den här typen av utmaningar.

”Vi kan klara det här”

Wallström menar också att samhället är beroende av volontärer, föreningar och människors välvilja.

– Vi kan klara det här. Vi har tidigare tagit emot många flyktingar. Svenska folket måste visa att vi har ett hjärta. Att vi är människor allihopa.

Vi har ändrat stavningen på pojkens förnamn. Enligt anhöriga till familjen ska namnet vara Alan Kurdi, vilket är den kurdiska stavningen av namnet. Den tidigare skrivningen, Aylan, härrörde från de turkiska myndigheter som registrerade familjen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.