Margot Wallström. Foto: TT

Wallström till Colombias fredsfirande

Uppdaterad
Publicerad

Utrikesminister Margot Wallström reser i helgen till Colombia för att delta vid ceremonin för undertecknandet fredsavtalet mellan regeringen och Farc-gerillan.

– Nu gäller det att det implementeras och den vägen är lång och svår, det förstår alla, säger Wallström till TT mellan två möten i FN-huset i New York.

– Här handlar det om allt från att röja landminor till att ta reda på försvunna personer.

Just att leta efter försvunna är en uppgift som Sverige ska hjälpa till med, enligt fredsavtalet. Under besöket ska Wallström diskutera detaljerna med Colombias utrikesminister María Angela Holguín samt möta representanter för kvinnoorganisationer som arbetar med fredsprocessen. Hon kommer även att träffa landets president Juan Manuel Santos.

– Han sade till mig personligen här i FN att Sverige ju bidragit under många, många år till fredsprocessen i och med att vi har utbildat kvinnor och i stort hjälpt det colombianska samhället till dialog om vägen framåt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.