Foto: TT

Wallström: Upp till bevis i EU-frågan

Uppdaterad
Publicerad

Utrikesminister Margot Wallström (S) är oroad över hur David Camerons utlovade folkomröstning kring Storbritanniens EU-medlemskap ska påverka EU-samarbetet. Dessutom beklagar hon Labours dåliga valresultat.

– Det är klart att det ur min synvinkel är trist att det har gått så dåligt för Labour, säger Margot Wallström till Dagens Nyheter.

David Camerons Toryparti får majoritet i Storbritannien.

”Nu har det brittiska folket sagt sitt. Jag kommer gratulera David Cameron till valsegern och ser fortsatt fram emot ett gott och konstruktivt samarbete. Storbritannien är en nära och viktig partner både för Sverige och för EU”, säger statsminister Stefan Löfven i en skriftlig kommentar till TT.

Valet i Storbritannien

Wallström oroas

Även utrikesminister Margot Walllström gratulerar Cameron men medger att Camerons utlovade folkomröstning om EU-medlemskapet är oroande.

– Det som nu blir spännande och intressant att se är ju hur de nu kommer att hantera EU-medlemskapet. Det är ju det som vi är mest intresserade av just nu och vi hoppas att vi ska kunna fortsätta vårt goda samarbete med Storbritannien. Vi kan ju bara hoppas att de stannar kvar i EU. EU behöver Storbritannien och Storbritannien behöver EU, säger Wallström till SVT.

Otydliga signaler

I intervjun med DN betecknar Wallström Storbritannien som en ”väldigt viktig spelare och medlem i EU-kretsen” och menar att signalerna från öriket inte är helt entydiga. Cameron har krävt ett reformerat EU och lovat väljarna en folkomröstning kring medlemskapet. Enligt den svenska utrikesministern finns det tecken på att den brittiska opinionen svängt i en mer EU-vänlig riktning samtidigt som många medier ger en förvrängd bild av unionen med halvsanningar och rena lögner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet i Storbritannien

Mer i ämnet