Wallström utsatt för rysk Twitter-attack

Uppdaterad
Publicerad

Inför utrikesminister Margot Wallstöms (S) möte med sin ryske motpart Sergej Lavrov i Moskva om knappt två veckor har falska uttalanden spridits från ryska Twitter-konton. Nu slår svenska ambassaden larm, rapporterar Aftonbladet.

Enligt ambassaden ska ett falskt citat, som uppges komma från en frågestund vid Lunds universitet, ha fått ett hundratal retweets. Översatt till svenska lyder det: ”Vardag i den civiliserade världen: Sveriges utrikesminister föreslår kastrering av alla vita män”.

Attacken uppges vara en av flera liknande händelser.

– Det är ett problem med desinformation och det sprids tyvärr ganska mycket felaktigheter om Sverige och svenska politiker. I vissa fall är det mer oskyldig trollverksamhet men i vissa fall är det frågan om ren desinformation där man förvrider och vill sätta en negativ bild av Sverige. Det är naturligtvis allvarligt, säger Wallströms pressekreterare Pezhman Fivrin till tidningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.