En hemlös kvinna i Washington försöker hålla sig varm. Foto: TT

Washington hjälper hemlösa med mat och tak över huvudet

Uppdaterad
Publicerad

Hemlösa familjer och människor med psykiska sjukdomar som bor på gatan i östra USA riskerar att frysa till döds när stormen Jonas nu härjar i området. Offentliganställda i Washington DC har därför redan innan stormen dragit in börjat se till att hemlösa får mat och tak över huvudet.

Borgmästaren Muriel E. Bowser har gett uppdrag till offentliganställda i USA:s huvudstad Washington DC att samla hundratals hemlösa familjer i området och bussa dem till hotell längs med Marylands vägar.

Familjerna har också försetts med påsar fyllda med livsmedel och presentkort, skriver Washington Post.

Staden tar redan hand om över 1.000 hemlösa familjer i området, men har nu slut på platser. Anställda hos borgmästaren Muriel E. Bowser har därför börjat boka in familjer på hotell längs med Marylands vägar, utanför Washington DC:s område.  

”Familjer får mat”

Trots det kommer många av familjerna, som främst består av unga ensamstående mammor med flera barn, att behöva ta hand om sig själva under stormen. Många har ingen möjlighet att ta sig till matbutiker. Därför satte offentliganställda igång sitt arbete med att nå familjerna redan innan stormen började.

– Våra anställda gör en hel del. De ser till att familjer har mat, att de förbereder sig, att de har presentkort på matbutiker om de behöver det och matkassor, säger Laura Green Zeilinger, ansvarig för stadens hemlösa.

Men det är inte bara hemlösa familjer som staden behövt tänka på. Redan i går började offentliganställda leta efter hemlösa män och kvinnor som lider av psykiska sjukdomar och som inte tidigare har accepterat hjälp.

Härbärgen håller öppet dygnet runt

För att nå dessa människor har staden gått ut med information om att härbärgen kommer att hålla öppet och servera mat dygnet runt. Vanligtvis måste stadens hemlösa individer lämna härbärgena varje morgon och återkomma på kvällar för att få en sovplats.

– Jag hoppas att människor förstår att de kan ringa nödnumret till härbärgen om de ser någon som de tror behöver hjälp. Vi kommer att komma ut och bistå då, säger Laura Green Zeilinger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.