• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Sörby, i Örebro kommun, Örebro län. Det brinner i en byggnad på Restalundsvägen 20 med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Örebro.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Washington Post: Ukrainsk överste koordinerade Nord Stream-sprängningen

Uppdaterad
Publicerad

Den ukrainske översten Roman Tjervinskyj ska haft en central roll i sprängningen av Nord Stream. Det skriver Washington Post och Der Spiegel i en gemensam granskning som hänvisar till anonyma källor.

På lördagen publicerade Washington Post en artikel där de pekar ut Roman Tjervinskyj, överste i Ukrainas specialstyrkor med ”djupgående band till underrättelsetjänsten”, som koordinator för sabotaget av Nord Stream 1 och 2 för ett drygt år sedan.

Det är fortfarande ingen som blivit utpekad för gärningarna av rättssystemet.

Enligt ”folk som är välbekanta med hans roll” ska han ha hanterat logistiken för en grupp på sex personer, rapporterar de två mediehusen. Gruppen ledd av Tjervinskyj ska ha hyrt en segelbåt under falska identiteter och sedan använt utrustning för djuphavsdykning för att placera explosivt material på de två gasledningarna.

Agerade inte själv

Tjervinskyj ska inte ha agerat på egen hand och han ska heller inte ha planerat operationen. Översten ska ha tagit order från högre ukrainska tjänstemän, som i till sist rapporterde till Ukrainas överbefälhavare Valery Zaluzhny.

Tjervinskyj nekar till uppgifterna.

– Alla spekulationer om min inblandning i attacken mot Nord Stream sprids av rysk propaganda utan någon som helst grund, säger Tjervinskyj i ett gemensamt svar till Washington post och Der Spiegel.

För närvarande sitter den ukrainske översten i fängelse i Kiev anklagad för att ha agerat utan tillåtelse i en annan operation där man försökte få en rysk pilot att gå över till Ukraina.

Turerna efter sprängningen av Nord stream

I september i fjol började det läcka gas från de ryska ledningarna Nord Stream 1 och 2 i Östersjön. Senare kunde svenska seismologer konstatera att två explosioner hade skett. Både väst och Ryssland drog slutsatsen att det rörde sig om ett medvetet sabotage.

Därefter lanserades olika teorier om vem som låg bakom det hela. Flera europeiska ledare beskyllde tidigt Ryssland för att ha sprängt sina egna gasledningar. Ryssland hävdade, å andra sidan, att Storbritannien låg bakom det. Senare publicerade den amerikanske journalisten Seymour Hersh ett inlägg på sin blogg med hänvisning till en anonym källa. Där hävdar han att det var USA, med hjälp av Norge, som utförde sabotaget. Detta avfärdades av amerikanska myndigheter. Sedan kom medieuppgifter i Tyskland om att en pro-ukrainsk grupp ska ha utfört dådet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.