WFP: ”Situationen kommer att bli värre”

Uppdaterad
Publicerad

Nobels fredspris tilldelas FN:s Världslivsmedelsprogram (WFP). I och med covid-19 räknar WFP med att hungersnöden i världen kommer att bli värre.

– Det betyder allt att få priset. Samtidigt har vi en coronapandemi som kommer att innebära att ännu fler människor inte får tillräckligt med mat, säger Anne Poulsen, direktör för Världslivsmedelsprogrammet i Norden.

I år är det en organisation som får fredspriset. Ett FN-organ, Världslivsmedelsprogrammet, tilldelas priset samma år som FN fyller 75 år. I sin motivering uppger den norska Nobelkommittén bland annat att organisationen har uppvisat en imponerande förmåga under pandemin att intensifiera sitt arbete.

Runt om i världen ökar hungern, delvis på grund av konflikter och krig men även för att pandemin och klimatförändringar slår hårt mot redan svaga grupper, enligt WFP. Under 2019 hjälpte WFP närmare 100 miljoner människor i 88 olika länder.

– Det här året har vi fått ändra våra mått och räknar med att 138 miljoner människor kommer att behöva vår hjälp. Det är en följd av coronapandemin och det är den högsta siffran vi någonsin haft, säger Anne Poulsen.

”Hopplöshet hos människor”

Anne Poulsen har själv arbetat på fält runt om i världen och sett hungersnöden med egna ögon. Hon beskriver hur hon framför allt fångas av hur människor inte kan fullfölja sin fulla potential på grund av hungersnöd. Hon ger exempel på när hon har besökt flyktingläger.

Ett annat exempel var när hon arbetade i Haiti där hon beskriver sitt möte med en mor som hade förlorat två av sina barn på grund av svält.

– Mamman kom dit med sin femåriga dotter som hade blivit blind till följd av undernäring. Där och då insåg jag hur den här lilla flickan inte kommer att kunna fullfölja sin fulla potential, hur mycket hon än vill, just på grund av undernäring, säger Anne Poulsen.

”Värsta krisen”

Ett fredspris för insatser att bekämpa hungersnöden har WFP fått ta emot. År 2030 har WFP som en del av FN:s globala mål att avskaffa fattigdom och hunger. Men det är ingen optimistisk bild som Anne Poulsen ger om framtiden.

– Vi står inför den värsta humanitära krisen sedan andra världskriget och sedan FN startades. Det handlar inte bara om ett land, det handlar om flera länder.

Och fler utmaningar väntar framöver, menar Anne Poulsen, som berättar att fler människor i världen kommer att drabbas av hungersnöd.

– Vi har aldrig sett så många utdragna konflikter förut och vi ser ekonomiska kollapser i länder och nu en pandemi som har blivit en humantär pandemi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.