Det verkar vara en lång väg kvar till dess att coronaviruset är under kontroll, menar WHO. Foto: TT

WHO: Corona sannolikt inte över vid årsskiftet

Uppdaterad
Publicerad

Att tro att pandemin är över vid årsskiftet är förhastat och orealistiskt. Det menar WHO:s chef för krisberedskap, Michael Ryan, uppger The Guardian.

– Det vore förhastat och, enligt mig, orealistiskt att tro att vi kommer att vara klara med viruset i slutet av året, sa han under en presskonferens i Genève.

Det är viruset som har kontrollen, menar WHO:s chef för krisberedskap, Michael Ryan. Den slutsatsen drar han samtidigt som antalet av bekräftat smittade i världen stiger för första gången på nästan två månader. Bland områdena som drabbats finns Europa.

– Det är en besvikelse, men det är inte förvånande, sa WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Går inte att förlita sig på vaccin

En del länder har dock sett en minskning av antalet bekräftade smittade efter att ha stängt ner samhället och vaccinerat i hög fart. Men att helt förlita sig på vaccinet är ett misstag, enligt generaldirektören. De grundläggande hälsoåtgärderna väger tungt i kampen mot viruset, menar han.

En del av den ökade spridningen kan bero på en mer avslappnad attityd kring viruset och bortplockade restriktioner.

Då kan viruset kontrolleras

Enligt Michael Ryan krävs det mer av vaccinet än att enbart förhindra att människor dör eller insjuknar allvarligt för att få bukt med viruset.

– Om vaccinet börjar påverka inte enbart antalet döda eller inlagda på sjukhus, utan även spridningen och spridningsrisken, då tror jag att vi kommer att röra oss mot att kontrollera pandemin, sa han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.