Maria Van Kerkhove, teknisk ledare av WHO:s katastrofprogram. Foto: EPA, Salvatore Di Nolfi

WHO: Få har antikroppar mot corona i världen

Uppdaterad
Publicerad

Flera studier i Europa, USA och Asien visar att endast mellan en och tio procent av personerna som testats hade antikroppar mot viruset. Det berättade Maria Van Kerkhove, som leder WHO:s grupp som utreder virusutbrottet, när hon fick en fråga om antikroppar under en pressträff.

– Det indikerar att en stor del av befolkningen fortfarande riskerar att bli smittade.

Det var på måndagens presskonferens i WHO:s högkvarter i Geneve som Maria Van Kerkhove betonade att en låg andel människor har utvecklat antikroppar mot coronaviruset. Hon refererade till undersökningar som gjorts i tre världsdelar, men utvecklade inte vilka undersökningar det handlar om. Inte heller när studierna gjordes, på hur många människor eller vilka grupper som var testpersoner.

– Det ser ut som att det finns ett mönster att en liten del av befolkningen har utvecklat antikroppar mot viruset. Det indikerar att en stor del av befolkningen fortfarande riskerar att bli smittade, sa Maria Van Kerkhove.

Coronapandemin

En till tio procent

Van Kerkhoven uppgav att flera studier i USA och i länder i Europa och Asien visar att ett väldigt lågt antal av personerna som testats hade utvecklat antikroppar, enligt testerna. Endast mellan en och tio procent hade antikroppar i de olika studierna, som hon kallade för ”tidiga studier”.

– Man pratar ofta om att man uppnår flockimmunitet genom vaccination och vi måste vara försiktiga när vi pratar om flockimmunitet genom naturliga infektioner mellan människor eftersom det kan leda till ett brutalt räknesätt som inte sätter människan, liv och lidande i centrum av ekvationen, sa WHO:s chef för krisberedskap Michael Ryan.

Michael Ryan, chef för WHO:s krisberedskap Foto: Epa, Martial Trezzini

Michael Ryan invänder mot bilden av att få märker av att de blivit smittade.

– Det fanns en uppfattning när viruset började spridas att vi bara såg de allvarliga fallen och att de flesta skulle smittas utan att märka det, men de här studierna visar på motsatsen. Antalet som smittats totalt är antagligen mycket lägre än vi trodde, sa Ryan som framträdde på samma presskonferens.

Flockimmunitet och risker

Ryan uttalade även kritik mot om länder har en strategi att uppnå flockimmunitet och vissa avlider på grund av det. Men han namngav inga länder.

– Den här idén att länder som inte gjort så mycket för att bromsa spridningen plötsligt kommer att nå flockimmunitet och inte bryr sig om man förlorar några äldre på vägen är ett väldigt, väldigt farligt tillvägagångssätt, sa Michael Ryan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet