WHO rekommenderar att man ska ha en plan för hur man söker hjälp för psykisk ohälsa om man känner sig överväldigad av oro och stress. Foto: TT

WHO: Så hanterar du oron över coronaviruset

Uppdaterad
Publicerad

Att känna stress och oro över spridningen av coronaviruset är naturligt. Men det finns sätt att hantera det, enligt världshälsoorganisationen, WHO, som listar några praktiska råd. Ett av dem är: “Använd inte alkohol och droger för att hantera dina känslor.” 

I Hubeiprovinsen, där coronaviruset först bröt ut, har nu 1 322 människor dött och enligt WHO finns det ännu ingen prognos för när utbrottet kan stanna av. Nu har världshälsoorganisationen listat tips på hur man hanterar oro, rädsla, ilska och förvirring vid en kris.

“Att prata med människor du litar på kan hjälpa. Kontakta dina vänner och din familj”, skriver WHO.

Coronapandemin

Andra praktiska råd är:

  • Använd inte rökning, alkohol eller andra droger för att hantera dina känslor.  
  • Ta reda på fakta. Samla information som hjälper dig att bedöma risken, så att du kan ta till rimliga försiktighetsåtgärder. Hitta en säker källa som du kan lita på.
  • Begränsa oron genom att minska tiden som du och din familj ägnar åt att följa mediebevakning som du upplever som upprörande. 
  • Använd kunskap som har hjälpt dig att hantera motgångar tidigare i livet.

Organisationen har även tips till den som sitter i karantän och måste hålla sig hemma.

“Upprätthåll en hälsosam livsstil – med korrekt kost, sömn, träning och sociala kontakter med nära och kära hemma, och via mejl och telefon med andra vänner och familj”.

WHO rekommenderar också att man ska ha en plan för hur man söker hjälp för psykisk ohälsa om man känner sig överväldigad av oro och stress.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet