Världshälsoorganisationen WHO stoppar kliniska studier med malariamedicin efter rapporter om ökad dödlighet. Foto: TT

WHO stoppar studie med malariamedicin – kan öka dödligheten

Uppdaterad
Publicerad

Malariamedicin har använts för behandling av covid-19 i flera länder, men enligt en ny studie kan läkemedlet öka dödligheten. Nu stoppar Världshälsoorganisationen kliniska tester av medicinen.

WHO hänvisar till en ny studie som publicerades i tidningen The Lancet i fredags. Enligt studien kan behandling av covid-19 med hydoxyklorokin eller klorokin kopplas till en ökad dödlighet.

Till följd av det pausar WHO alla sina kliniska studier där patienter behandlas med malariamedicinerna, samtidigt som de ser över all data som finns på området.

Coronapandemin

”Relativt säkra vid malaria”

Det meddelade WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus under den dagliga pressträffen kring coronapandemin.

– Den här oron handlar om användning av hydroxiklorokin och klorokin vid covid-19. Jag vill betona att de här läkemedlen är generellt accepterade som relativt säkra att använda vid autoimmuna sjukdomar och malaria, säger han.

Trump och Bolsonaro förespråkar behandling

Förra veckan berättade USA:s president Donald Trump att han åt hydroxyklorokin i förebyggande syfte mot coronaviruset.

– Jag tar ett piller om dagen, vad har jag att förlora, sa han under en presskonferens.

Några dagar senare meddelade han att han skulle sluta ta läkemedlet.

Även Brasiliens president Jair Bolsonaro har uttalat sig positivt om läkemedlet, och drivit igenom riktlinjer som tillåter en utbredd behandling av covid-19 med malariamedicin i Brasilien.

Stoppades i Sverige

I Sverige behandlades patienter med malariamedicin i början av coronapandemin. Men det stoppades när det kom larm om allvarliga risker. 

– Vi kan inte utesluta att det kan förekomma allvarliga biverkningar eller till och med att prognosen kan försämras om man använder det, sa Magnus Gisslén, överläkare vid Östra sjukhuset, om beslutet.

Enligt Läkemedelsverket får klorokin och hydroxyklorokin enbart användas i kliniska studier för behandling av covid-19 i dagsläget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet