Passagerare vid John F Kennedy-flygplatsen i New York i januari. Foto: TT

WHO: USA kan bli coronavirusets epicentrum

Publicerad

Kina och Italien har hittills flest bekräftade coronafall. Men nu flaggar världshälsoorganisationen WHO för att antalet fall ökar kraftigt i USA – som nu kan bli nytt epicentrum för utbrottet.

Kina har drygt 80 000 bekräftade coronafall, vilket är flest i världen. Europa är den hårdast drabbade världsdelen, och har av WHO pekats ut som pandemins centrum.

Men i USA ökar antalet smittade explosionsartat just nu – siffran har passerat hälften av antalet coronasmittade i Kina. Drygt 45 000 är smittade och över 500 har dött i USA – klart flest i Nordamerika. Kanada är det näst hårdast drabbade landet i Nordamerika, med drygt 2 000 coronasmittade.

Trump vill öppna för affärer igen

Donald Trump har tidigare utfärdat riktlinjer för att stoppa spridningen av coronaviruset – men riktlinjerna visade sig få den amerikanska ekonomin att stanna upp.

– Amerika kommer återigen och snart vara öppet för affärer, sade han tidigare i veckan.

”Vi kan inte låta botemedlet vara värre än problemet självt. I slutet av den här 15-dagarsperioden kommer vi att fatta ett beslut om vilken väg vi vill gå”, skrev Donald Trump på Twitter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet