Enligt WHO är det för tidigt att avgöra om personer med antikroppar mot coronaviruset är immuna mot ytterligare smitta. Foto: AP/TT

WHO varnar för ”immunitetspass”

Uppdaterad
Publicerad

Det finns i nuläget inga bevis på att personer som friskförklarats från covid-19 är skyddade från att bli smittade igen, slår WHO fast i en rapport. Organisationen varnar även länder som funderar på att införa ”immunitetspass” till personer med antikroppar.

Storbritannien, Tyskland och Chile är några av de länder som tittat på möjligheten att införa så kallade immunitetspass.  

Tanken är att påskynda processen så att vissa grupper, främst de med samhällsviktiga yrken, kan återgå till sina arbeten medan restriktioner och nedstängningar fortfarande pågår, skriver the Guardian.

Förhastat och osäkert

Men Världshälsoorganisationen, WHO, menar att det är alltför förhastat med sådana lösningar och att det till och med skulle kunna öka riskerna för smittspridning. 

”Det finns i nuläget inget som bevisar att friskförklarade från covid-19, och som har antikroppar mot viruset, är skyddade mot ytterligare infektion”, skriver WHO.

Allmänna råd bör följas av alla

De antikroppstester som utförs nu i flera länder kan ge underlag för att avgöra hur många procent som blivit smittade, skriver WHO, men inte huruvida personer har immunitet mot en andra smitta.

En annan oro är att personer med antikroppar kommer börja frångå de allmänna råd och rekommendationer som finns och i stället bidrar till ytterligare smittspridning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet