Foto: TT

WHO varnar för spridning av pesten

Uppdaterad
Publicerad

Pestsmittan på ön Madagaskar fortsätter att sprida sig. Nu varnar världshälsoorganisationen WHO att sjukdomen kan komma att spridas vidare och anser att risken för det är ”mycket hög”.

Efter att den första personen smittats av det som visade sig vara pesten i augusti i år, har 124 personer dött på ön. Nära 1.200 personer uppges har smittats, vilket är tre gånger mer än vad som brukar smittas på ett år, rapporterar lokala myndigeter. 54 av de smittade ska arbeta inom sjukvården. Smittan ska på senare tid ha spridits från Ankazobedistriktet där utbrottet startade, till två andra städer, bland annat huvudstaden Antananarivo.

Det handlar om samma typ av dödlig pest som drabbade bland annat Europa på 1300-talet, och där stora delar av befolkningen dog. Smittan är luftburen och sprids via nysningar och hostningnar och drabbar luftvägarna.

En läkare från organisationen Läkare utan gränser hjälper en flicka ta på sig en skyddsmask på ett hjälpcenter för att förhindra pestsmitta i staden Tomasida på Madagascar. Foto: TT

Varnar för spridning

Från att till en början uppskattat spridningsrisken på ön som låg, har nu världshälsoorganisationen WHO, skärpt tonen. Organisationen anser nu att risken för att smittan sprider sig i området är ”mycket hög”. Samtidigt oroas WHO att pesten kan komma att nå utlandet via smittade resenärer som lämnar landet via via båt och flyg, rapporterar Sunday Express.

Närliggande länder, bland annat: Sydafrika, Mauritius, Tanzania, Mocambique, Kenya, Etiopien och Seychellerna, har uppmärksammats på och uppmanats skaffa nödplaner om smittan skulle nå dit. Dock bedöms risken för en global spridning vara ”låg”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.