”Jag hade hellre blivit det största partiet, men vi vann fler platser. Det är ett resultat att vara stolt över,” säger Geert Wilders. Foto: TT

Wilders: ”En seger, men inte den vi hoppats på”

Uppdaterad
Publicerad

Geert Wilders och hans frihetsparti blev inte det största partiet i Nederländerna, enligt de preliminära valresultat som presenterats. Partiet går framåt och ser ut att utöka sina mandat, men inte i den mån som opinionsundersökningar pekat på.

– Det blev en seger, men inte den vi hade hoppat på, säger Wilders.

Det blev inte den stora seger som han hade hoppats på i onsdagens val. Trots opinionsundersökningar som tydde på ett starkare resultat ser islamkritiska Geert Wilders frihetsparti PVV ut att knipa 20 av 150 mandat i det nederländska parlamentet.

Vid ett tal till sina anhängare vid 01-tiden natten mot torsdag erkände sig Wilders besegrad och konstaterade att sittande premiärminister Mark Rutte och hans liberala Folkaprtiet VVD vunnit valet.

Val i Nederländerna 2017

Stolt över resultatet

Samtidigt konstaterar Wilders att valet ändå är en framgång, då PVV ser ut att utöka sina 15 mandat från förra valet.

– Det blev en seger, men inte den vi hade hoppats på, säger han.

– Jag hade hellre blivit det största partiet, men vi vann fler platser. Det är ett resultat att vara stolt över.

Han tillade också att hans parti redan haft stort inflytande på politiken i Nederländerna.

”Antyder att jag är någon sorts nazist”

Wilders utlovade också att fortsätta vara en stark oppositionell röst i parlamentet, och uttryckte en önskan om att bjudas in till samtal om samarbeten med andra oppositionspartier.

Inför ett antal journalister på plats ska Wilders även ha reagerat på premiärminister Ruttes uttalande om att landet i valet ”sa nej till fel sorts populism”.

– Jag vet inte vad han menar. Han antyder att det finns bra och dåliga populister. Jag anser mig inte vara populist men han antyder att jag är en dålig populist och någon sorts nazist, säger Wilders.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val i Nederländerna 2017

Mer i ämnet