Justitieminister William Barr vittnar i kongressen. Foto: Susan Walsh/AP/TT

William Barr frågas ut om Muellerrapport

Uppdaterad
Publicerad

Robert Mueller anklagar justitieminister William Barr för att ha skapat förvirring kring Rysslandsutredningens resultat.

Barr ska vittna i kongressen under onsdagen.

I kongressen väntas justitieministern få svara på tuffa frågor om sin sammanfattning av den 400 sidor långa rapporten från Rysslandsutredningen.

Barr, som anses stå president Donald Trump nära, sammanfattade rapporten i ett fyrasidigt pm, där han bland annat skrev att Mueller inte hittat tillräckliga bevis för att Trumpkampanjen agerat i maskopi med ryska intressen och att presidenten inte försökt hindra rättvisans gång.

Sammanfattningen har kritiserats av den särskilde åklagaren Robert Mueller, som i ett brev till William Barr skriver att den misslyckades med att återge kontexten och substansen i utredningens slutsatser, skriver Washington Post.

Råder förvirring

Enligt Washington Post skriver Mueller vidare att det bland allmänheten nu råder förvirring kring väsentliga delar av de resultat som utredningen kommit fram till.

”Det hotar att underminera det centrala mål justitiedepartementet hade när det anlitade den specielle utredaren: att säkerställa allmänhetens fulla förtroende för undersökningens resultat”, skriver Mueller vidare i vad som beskrivs som ovanligt hårda ord.

Muellers brev skickades dagarna efter Barrs sammanfattning av den censurerade version av rapporten som släpptes den 19 april och den presskonferens där Barr mer eller mindre friade Trump.

– Som rapporten klargör försökte ryssarna att lägga sig i vårt val. Men tack vare rapporten vet vi att de inte fick hjälp av Trumpkampanjen, sade Barr då.

Hans sammanfattning fick även presidenten att se sig själv som helt friad från alla brottsmisstankar.

Pelosi kräver ursäkt

Vita huset har inte kommenterat Muellers brev, men representanthusets talman, demokraten Nancy Pelosi, skriver så här på Twitter:

”Justitieminister Barr har misslett allmänheten och är skyldig det amerikanska folket en ursäkt. Det är dags att departementet släpper hela utredningen och alla dokument, och låter Mueller vittna”.

William Barr är även kallad till representanthuset för utfrågning om Rysslandsutredningen på torsdag, men har hotat att inte infinna sig eftersom han är oenig kring hur utfrågningen kommer att genomföras.

Representanthusets justitieutskott har enats om att Robert Mueller också ska få vittna om utredningen inför kongressen, meddelar utskottets ordförande, demokraten Jerrold Nadler. Detta väntas ske någon gång i maj.

Bakgrund: Justitieministern om rapporten

Så här sammanfattade justitieminister William Barr den så kallade Rysslandsutredningen i ett brev till kongressen i slutet av mars:

  •  Rysk valpåverkan:

”Den särskilde åklagarens utredning fastställer att det skedde två huvudsakliga ryska försök att påverka valet 2016”, skriver Barr. Han beskriver försök av ”trollfabriken” Internet Research Agency (IRA) i Sankt Petersburg, som sedan tidigare lett till åtal mot en grupp ryska medborgare och företag. Justitieministern beskriver även intrång i datorer och servrar som tillhörde Demokratiska partiet och presidentkandidaten Hillary Clinton, där materialet senare lämnades över till sajten Wikileaks.

  • Frågan om samröre:

”Den särskilde åklagarens utredning fann inte att Trumpkampanjen eller någon kopplad till den konspirerade eller samarbetade med Ryssland i dess försök att påverka USA:s presidentval 2016”, skriver justitieministern. Detta ”trots flertalet erbjudanden från ryskkopplade personer att hjälpa Trumpkampanjen”.

  • Försök att hindra rättvisans gång:

Ett antal ageranden av president Trump – ”där de flesta har varit föremål för offentlig rapportering” – har utretts som misstänkta försök att förhindra rättvisans gång. Det handlar bland annat om avskedandet av FBI-chefen James Comey efter att denne inte velat lova presidenten lojalitet. Barr skriver att rapporten lägger fram bevis som pekar åt bägge håll: ”Den särskilde åklagaren slår fast att 'medan denna rapport inte fastställer att presidenten begick ett brott, så frikänner den honom heller inte'”, skriver justitieministern. Barr skriver dock att han och departementet inte anser att det finns tillräckliga bevis för sådana brott och poängterar att allt som tas upp i rapporten måste kunna bevisas bortom rimligt tvivel.

  • Inga fler åtal:

”Rapporten rekommenderar inte några ytterligare åtal, inte heller har den särskilde åklagaren fått till stånd några åtal som ännu inte offentliggjorts”, skriver Barr.

 (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.