Winnie Mandela har dött

Uppdaterad
Publicerad

Den sydafrikanska anti-apartheidkämpen Winnie Mandela har dött, enligt hennes personliga assistent.

”Winnie Madikizela-Mandela avled stillsamt efter en lång tids sjukdom för vilken hon har vårdats från och till på sjukhus sedan årsskiftet”, skriver familjen Mandela i ett uttalande.

Nomzamo Winifred Madikizela-Mandelas död bekräftades på måndagen av hennes personliga assistent, skriver Times. Hon blev 81 år gammal, och var en av de politiska förkämpar som var med och inledde kampen mot apartheid.

”Ett dubbelt arv”

– Hon lämnar efter sig ett dubbelt arv. Framför allt kommer hon minnas av staten och av många svarta invånare – kanske särskilt kvinnor – som en stark kämpe, en av de starkast lysande stjärnorna i kampen mot apartheid. Hon kommer få en ganska ärofylld begravning, och hennes insats kommer uppmärksammas. Det är ett stort namn som gått ur tiden, säger SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås.

– Samtidigt är hon väldigt kontroversiell. Många kallar henne en grym och mordisk person. Under tiden Nelson Mandela satt i fängelse var hon tämligen politiskt aktiv, och hennes aggressiva retorik gick ut på att man skulle mörda vita människor.

Dömdes som medskyldig till mord

Under mycket av den tid hennes make – frihetskämpen och ex-presidenten Nelson Mandela, som avled 2013 – var fängslad satt Madikizela-Mandela under husarrest i staden Brandfort. Hon uppnådde också, under makens 27 år i fängelse, hjältestatus för sin roll i kampen mot apartheid.

Madikizela-Mandela dömdes 1991 som medskyldig till mordet på en 14-årig pojke, men hennes sexåriga straff mildrades senare till böter, enligt Times. Anti-apartheidkämpens rykte fläckades också av uppgifter om den våldsamma framfart som hennes livvaktsgäng ägnade sig åt.

”Många kallar henne ond”

– Denna 14-åring – som hon beordrade tortyr av och mord på – samt ett mordfall till ligger henne i fatet. Hon dömdes för brotten, men satt aldrig i fängelse. Det är dock något många sydafrikaner associerar henne med – hon är en ond person, enligt vissa, säger Johan Ripås.

Hon var en av de första att fängslas enligt den beryktade terroristlagen från 1967, och spärrades in utan rättegång i 18 månader.

Tilldelades hedersutmärkelse

Madikizela-Mandela föddes i Bizana i Östra Kapprovinsen år 1936. Hon flyttade efter studenten till Johannesburg, där hon studerade socialt arbete. Hon var gift med frihetskämpen och ex-presidenten Nelson Mandela. De fick två barn ihop.

Hon tilldelades 2016 en hedersutmärkelse i Sydafrika för hennes bidrag till kampen mot apartheid.

Bakgrund: Winnie Madikizela-Mandela

Föddes 26 september 1936 i Bizana, i det område som i dag heter Östra Kapprovinsen. Hon tog en akademisk examen, vilket var ovanligt för svarta kvinnor vid den tiden, och arbetade som socialarbetare på ett sjukhus i Johannesburg. Hon blev tidigt politiskt aktiv.

1958 gifte hon sig med Nelson Mandela som hon träffat på en busshållplats i Soweto ett år tidigare. I oktober samma år greps Winnie Mandela för första gången vid en kvinnoprotest mot passtvånget som begränsade rörelsefriheten för svarta. Paret Mandela fick två döttrar, födda 1959 och 1960.

1964 greps Nelson Mandela och dömdes till livstids fängelse. Under hans 27 år i fängelse tilläts Winnie Mandela bara besöka honom sparsamt. Hon drev en energisk kamp för kamp för svarta sydafrikaners rättigheter och för att få maken fri, samtidigt som hon utsattes för trakasserier från myndigheterna.

1977–1985: Under dessa år är Winnie Mandela förvisad av apartheidregimen till den lilla orten Brandfort.

1989 hittades 14-årige Stompie Seipei död i Soweto. Misstankarna riktades mot Winnie Mandela och hennes krets av livvakter som gick under namnet “Mandela Unites Football Club”. De anklagades för att mörda personer som misstänktes samarbeta med den vita regimen.

1990 syntes Winnie Mandela hand i hand med Nelson Mandela när han släpptes fri.

1991 dömdes hon till sex års fängelse för mordet på Stompie Seipei, men straffet omvandlades efter överklagande till böter för kidnappning.

1992 separerade paret Mandela.

1994 höll Sydafrika sina första demokratiska val. Winnie Mandela blev invald i parlamentet.

1994 Winnie Mandela blev utsedd till biträdande kulturminister.

1995 fick Winnie Mandela lämna regeringen efter anklagelser om korruption

1996 skilde sig Nelson och Winnie Mandela formellt. Winnie tog efternamnet Madikizela-Mandela.

1997 framträdde Winnie Madikizela-Mandela i den sydafrikanska Sannings- och försoningsskommissionen som behandlade brott begångna under apartheid. Hon förnekade alla mordbeskyllningar.

2003 dömdes hon till fem års fängelse för bedrägeri och stöld. Kort efter domen lämnade hon sin parlamentsplats och posten som ordförande för ANC:s kvinnoförbund. Året efter omvandlades straffet till villkorlig dom i högre instans.

2009 valdes hon åter in i parlamentet för ANC.

Källa: AFP, Reuters

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.