Glada miner när avtalet blev klart Foto: Reuters

Historisk global WTO-reform klar

Publicerad

Världshandelsorganisationen WTO har rott en global reform om förenklade handelsprocedurer i hamn.
– Historiskt, säger Sveriges handelsminister Ewa Björling till TT på telefon från Bali när avtalet var klart.

– Det är en oerhört viktig framgång för WTO, för Sverige, för svenska företag och för den globala ekonomin, säger hon.

160 länder står bakom den världsomspännande reformen, som ses som en fjäder i hatten för nye WTO-chefen Roberto Azevêdo. Avtalet syftar till att minska kostnaderna för gränsöverskridande transaktioner, alltså export och import av varor och tjänster.

– Det ska gå enklare och snabbare. Rent konkret innebär det att procedurerna förenklas i termer av byråkrati och administration. Men det allra viktigaste är signalen, för nu kan förhandlingar på andra områden inom Doharundan återupptas, säger handelsministern.

1 600 miljarder

Björling bedömer att ett nytt globalt frihandelsavtal inom Doharundan kunna öka världens samlade BNP med upp till 1 600 miljarder kronor, vilket är en mer konservativ prognos än andra beräkningar som landat på en tillväxt med hela 6 500 miljarder kronor (1 biljon dollar). Ewa Björling hänvisar då till en studie som Kommerskollegium gjort.

Roberto Azevêdo berättade enligt nyhetsbyråer att han ser den globala överenskommelsen som ett stort steg framåt för Doharundan. Målet med den är att avskaffa tullar för varor och tjänster.

– Men redan i dag visar studier att om vi gör en transaktion mellan Sverige och ett EU-land eller mellan Sverige och Norge, kräver pappersarbetet i snitt 4-5 dagar. För varor och tjänster som vi skickar till andra områden, exempelvis Mellanöstern och Afrika, ökar antalet dagar betydligt. Det tar längre tid, och att korta tiden är viktigt inte minst när u-länderna exporterar mat eftersom svinnet minskar. Det är också viktigt för sådant som läkemedel och vacciner som det är bråttom med, anser Björling.

Mer i plånboken

Enligt henne visar beräkningar att för en transaktion i dag går mellan 2 och 15 procent av priset till sådant som krångel med tull. Om arbetet med administrationen vid gränsöverskridande transaktioner minskar, finns det också utrymme för att sänka priset på varor och tjänster.

– Förhoppningsvis kommer konsumenterna märka det genom mer pengar i plånboken, säger Ewa Björling.

Uppgörelsen är WTO:s första globala handelsavtal sedan organisationen skapades 1995. Efter tolv års fruktlösa förhandlingar kan den enligt Björling bidra till att öka tilltron till WTO:s förmåga att sänka tullar och få bort andra handelshinder världen över.

Hon tror också att den kan bidra till att underlätta EU:s förhandlingar om frihandelsavtal med USA och Japan.

– Naturligtvis är det glädjande att vi kunnat komma överens multilateralt; det bådar ju också väldigt gott inför fortsatta bilaterala förhandlingar, säger Ewa Björling.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer