Jing Doudou berättar om hur livet är nu i Wuhan. Hennes son Jing Zhimo måste tvätta händerna fem gånger under skoldagen, och kontrollera temperaturen tre gånger. Foto: SVT

Wuhan förklarat virusfritt – så lever de i dag

Uppdaterad
Publicerad

I staden där coronavirusets spridning tog fart är nu det mesta som vanligt igen.

– Livet är i princip tillbaka till det normala nu. Faktum är att jag ska på nattklubb om en liten stund, säger Wuhanbon Zeng Rourou.

I dag går Zeng Rourou på technoklubb som vanligt. Och Jing Doudous son sjunger med sin kör igen. Wuhan är förklarat virusfritt, och livet är nästan tillbaka till det normala i 11-miljonersstaden.

Hjälpmedlen: munskydd och appar

Skillnaden är att alla har munskydd i offentliga miljöer, och använder smittspårningsappar. För att gå på ett föräldramöte krävs att man rapporterat in en normal kroppstemperatur i 14 dagar, till exempel.

I februari intervjuade SVT människor som satt instängda hemma i Wuhan, när hela staden var nerstängd. Både Zeng Rourou och Dou Jingjing spenderade nästan 3 månader inomhus i våras, isolerade tillsammans med sina familjer.

Se och hör intervjun med Jing Doudou i spelaren ovan.

Intervjun med  Zeng Rourou ser du här under.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.