Foto: TT

Xi Jinpings namn skrivs in i grundlagen

Uppdaterad
Publicerad

Kinas president Xi Jinpings namn har skrivits in i konstitutionen. Beskedet ses som ytterligare ett tecken på att den mäktige ledaren stärker sitt grepp om kommunistpartiet.

Beslutet fattades av de cirka 2.300 delegaterna vid den pågående partikongressen i Peking, som röstade för ett tillägg till grundlagen som nämner ”Xi Jinpings tankar om socialism med kinesiska förtecken för en ny tid”.

Tidigare har bara Mao Zedong och Deng Xiaoping fått sina namn inskrivna i konstitutionen, och bara Mao fick det under sin livstid.

”Den som utmanar Xi utmanar nu partiet”

Enligt Bill Bishop, utgivare av the Sinocism newsletter, ett populärt nyhetsbrev om kinesisk politik, bekräftar inskrivningen i konstitutionen en nivå av makt och prestige som har varit få kinesiska ledare förunnat.

”Det betyder att han nu är oantastlig... Om du utmanar Xi utmanar du partiet, och du vill aldrig gå emot partiet”, skriver Bishop enligt the Guardian.

Öppnar för ett förlängt ledarskap

Xi Jinping är generalsekreterare för Kinas kommunistiska parti sedan 2012 och Kinas president sedan 2013. Båda titlarna är tidsbegränsade och kan innehas i max två mandatperioder på vardera fem år. Jinping har förväntats pensionera sig vid 2022.

Men att hans namn och politiska vision nu skrivs in i grundlagen kan, enligt flera experter, tyda på att hans ledarskap kan komma att sträcka sig längre än så.

– Det gör det möjligt för honom att liksom Mao förbli ledare under hela sin livstid, så länge han är frisk, tror Willy Lam, statsvetare vid China University i Hongkong, i en intervju med nyhetsbyrån AFP.

Fakta: Kinas 19:e partikongress

Kinas 19:e partikongress samlar 2.300 ledamöter. De företräder Kommunistpartiets drygt 89 miljoner partimedlemmar.

På kongressen, som hålls var femte år, väljs de 200 medlemmarna i partiets centralkommitté, som i sin tur utser 25 ledamöter till politbyrån, det verkställande organet. I denna grupp utses i sin tur en handfull medlemmar – för närvarande sju – till det mäktiga ständiga utskottet där bland andra presidenten ingår.

Presidentposten är egentligen mest ceremoniell, men i kombination med titlar som partiordförande och överbefälhavare ger den i praktiken diktatoriska befogenheter.

Reformer och långsiktiga politiska och ekonomiska mål för Kina, antagna i fjolårets femårsplan, tas upp för debatt och prioritering på partikongressen.

Allmänna val hålls inte i Kina. De 2 924 medlemmarna i nationella folkkongressen, Kinas lagstiftande församling, utses i indirekta val i ett komplicerat system byggt på delegater som utser lokala församlingar som i sin tur utser regionala och till slut provinsiella församlingar.

Kina, med cirka 1,4 miljarder invånare världens största nation, har styrts av Kommunistpartiet sedan 1949. Det förekommer både tortyr och dödsstraff i landets rättsapparat och landet anklagas ofta för förtryck av minoritetsgrupper. Medier och konst censureras hårt.

Källa: BBC, Reuters, SEB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.