Foto: TT

Yates försvarar inte Trumps nya regler

Uppdaterad
Publicerad

Sally Yates, som leder justitiedepartementet i USA tills dess president Donald Trumps kandidat godkänns, försvarar inte de nya reglerna om inresestopp för flyktingar och för människor från vissa länder. Nu har hon fått sparken av Trump.

Yates, som tillsatts av Obama-administrationen, fungerar som justitieminister i väntan på att Jeff Sessions ska godkännas i kongressen. Hon skriver i ett meddelande att så länge hon sitter på chefsstolen kommer justitiedepartementet inte kämpa i domstol för att försvara Trumps nya omstridda regler. Hon tvivlar både på det rättsliga och moraliska med dem, skriver nyhetsbyrån TT.

”Har svikit justitiedepartementet”

”Mitt ansvar är inte bara att säkra att den position vi intar är rättsligt försvarbar utan också är i linje med vår syn på vad som är rätt”, skriver Yates i ett brev till departementets advokater, enligt amerikanska medier.

Nu sparkas hon av Trump, uppger Vita husets talesman på Twitter. Sally Yates kommer att ersättas av advokaten Dana Boente.

”Sally Yates har svikit justitiedepartementet genom att vägra att verkställa en rättsordning som syftar till att skydda medborgarna i USA”, skriver Vita huset i ett uttalande. I uttalandet står det också att Obama-administrationen är ”mycket svag” när det gäller illegal invandring.

Inreseförbud för sju länder

Det var under fredagen som Donald Trump skrev på ett nytt direktiv som tillfälligt stoppar medborgare från sju länder att resa in i USA. Människor som har medborgarskap i Syrien, Irak, Iran, Libyen, Somalia, Sudan och Jemen vägras visum till USA i 120 dagar från och med förbudet. För syriska flyktingar gäller förbudet på obestämd tid.

Anledningen till beslutet är att hålla islamistiska terrorister borta från USA, menar Trump.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.