Yogalärare ringde larmnumret – sköts av polis

Uppdaterad
Publicerad

Justine Ruszczyk ringde larmcentralen 911 för att anmäla ett brott i området. Kort därefter blev den 40-åriga yogaläraren skjuten av polisen.

Justine Ruszczyk kom ursprungligen från Sydney i Australien. Hon flyttade till Minneapolis, USA, för tre år sedan och skulle inom en månad gifta sig med sin fästman Don Damond. Men under lördagskvällen blev hon skjuten av polisen.

Det var vid halv tolv på natten, lokal tid, som Justine Ruszczyk slog larm efter att ha hört ljud från en gränd utanför sitt hus. Strax efter att två poliser anlänt till området blev hon skjuten av en av poliserna. Det är fortfarande oklart varför skottet avlossades, men Bureau of Criminal Apprehension (BCA) har bekräftat att Justine Ruszczyk blev skjuten av polisen.

Enligt lag ska poliserna bära kroppskameror som ska spela in situationer som poliserna hamnar i. Däremot var de två polisernas kroppskameror inte påslagna när de anlände till bostadsområdet i Minnesota. Inte heller har polisbilens kamera fångat händelsen.

– Kroppskameror är väldigt viktiga och jag kämpar hårt för att ens få dem, säger borgmästaren Betsy Hodges till Reuters.

Söker svar

Efter dödsfallet söker familj och vänner svar på sina frågor.

– Att pussla ihop Justines sista stunder i livet före mordet vore en klen tröst när vi sörjer denna tragedi, säger hennes fästman Don Damond på en presskonferens.

Enligt BCA har en utredning påbörjats angående den polisman som var involverad i skjutningen under lördagskvällen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.