De turkiska HDP-ledarna Selahattin Demirtas och Figen Yüksekdag riskerar 142 respektive 83 års fängelse, enligt turkiska medier. Arkivbild. Foto: Burhan Ozbilici/AP/TT

Yrkar på 142 år för fängslad partiledare

Uppdaterad
Publicerad

Turkiska åklagare yrkar på upp till 142 års fängelse för den fängslade politikern Selahattin Demirtas, som är ledare för det prokurdiska partiet HDP, uppger statliga turkiska medier.

Hans partiledarkollega Figen Yüksekdag riskerar upp till 83 års fängelse, enligt nyhetsbyrån Anatolia.

Demirtas och Yüksekdag greps i början av november, tillsammans med nio andra parlamentsledamöter från HDP, anklagade för att ha spridit propaganda för den terrorstämplade kurdiska PKK-gerillan. Partiet har upprepade gånger förnekat att det finns direkta kopplingar till PKK.

Nyheten kommer dagen innan parlamentet väntas inleda en andra omröstning om en ny grundlag, som kan ge president Recep Tayyip Erdogan kraftigt utökad makt. Om förslaget godkänns av parlamentet väntar en folkomröstning om förslaget under våren.

HDP har bojkottat omröstningen, i protest mot att elva av partiets parlamentsledamöter sitter fängslade i vad de ser som politiska motiverade processer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.